• Comisarul european, Ylva Johannon, susține că aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar al Comisiei.
  • La data de 8 decembrie 2022, consiliul JAI a decis acceptarea doar a Croaţiei în spaţiul Schengen.
  • În cazul României şi al Bulgariei nu a existat unanimitate, deşi cele două ţări au îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare.

Comisarul european, Ylva Johannon, susține, într-o scrisoare adresată lui Eugen Tomac, că aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar al Comisiei. În același timp, raportul din 2023 privind spațiul Schengen arată importanța luării rapide a unei decizii pentru a asigura întregul potențial al spațiului Schengen, eliminând barierele interne care au un impact negativ asupra cetățenilor bulgari, români și europeni”.

La începutul lunii februarie, eurodeputatul român Eugen Tomac a depus o acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene prin care cere anularea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie anul trecut. La data de 8 decembrie 2022, consiliul JAI a decis acceptarea doar a Croaţiei în spaţiul Schengen. În cazul României şi al Bulgariei nu a existat unanimitate, deşi cele două ţări au îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare, lucru recunoscut de Comisia Europeană încă din 2011, inclusiv în urma evaluărilor făcute de experţii europeni.

Avocatul lui Eugen Tomac a informat Comisia cu privire la acțiunea în instanță împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și a solicitat un punct de vedere referitor la situația juridică a votului din 8 decembrie 2022, când Austria și Olanda s-au opus aderării României și Bulgariei în Schengen.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere cu Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, în contextul reuniunii informale a Consiliului JAI de la Logrono, Spania, organizată de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE. Comisarul european a menţionat rezultatele foarte bune obţinute în urma implementării proiectului pilot, gestionat de România împreună cu Comisia Europeană şi a exprimat din nou susţinerea Comisiei Europene pentru aderarea la spaţiul Schengen şi obţinerea unei decizii favorabile în cursul acestui an.

Citește și