• Comisia Europeană întră în vacanță, ceea ce înseamnă că ultimii eurocrați pleacă din oraș spre refugiile lor preferate de vară.
  • Doar câțiva comisari au onoarea de a se afla pe lista de vară, rămânând în urmă ca persoane de serviciu în caz de urgență.
  • Jean-Claude Juncker, a introdus acest sistem în 2017 pentru a arăta că UE nu doarme niciodată, iar succesoarea sa, Ursula von der Leyen, l-a continuat.

Am intrat de câteva zile în august, iar Comisia Europeană întră în vacanță, ceea ce înseamnă că ultimii eurocrați pleacă din oraș spre refugiile lor preferate de vară, iar cea mai mare parte a Bruxelles-ului este „out of office”.

Cine ține frâiele în perioada vacanțelor? Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, va trebui să se lipsească de plajele din Cipru în perioada 5-11 august, apoi șefa afacerilor interne, Ylva Johansson, va prelua frâiele în perioada 12-18 august și, în cele din urmă, comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, va încheia lista pentru perioada 19-27 august.

Doar câțiva comisari au onoarea de a se afla pe lista de vară, rămânând în urmă ca persoane de serviciu în caz de urgență. Fostul șef al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a introdus acest sistem în 2017 pentru a arăta că UE nu doarme niciodată, iar succesoarea sa, Ursula von der Leyen, l-a continuat.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

La începutul fiecărui mandat de cinci ani al Comisiei se stabilește un rotativ care acoperă toate perioadele de vacanță, fiecare comisar asigurând permanența timp de 13 zile. Von der Leyen și Josep Borrell sunt scutiți de această obligație.

Descrierea oficială a postului comisarilor de serviciu amintește de tema serialului „Designated Survivor”. Comisarul desemnat va fi la conducere în cazul unei crize neașteptate și va menține „continuitatea sarcinilor principale ale Comisiei„, a declarat un purtător de cuvânt adăugând că acestea includ „coordonarea, procesele decizionale și comunicarea”.

Dar, în practică, nu se iau prea multe decizii la Bruxelles în luna august. „Vor sta în Berlaymont și se vor uita la ploaie de la ferestrele lor”, a declarat un oficial al Comisiei, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni interne.

Citește și: