• O nouă întâlnire între Ciolacu și Ciucă va avea loc miercuri.
  • Problema candidatului comun la Președinție n-ar fi fost tranșat între cele 2 partide.
  • AUR, USR și UDMR nu sunt de acord cu comasarea alegerilor.

Europenii au fost ajunși din urmă de urgența de a se apăra împotriva amenințării ruse. Aceasta este concluzia Conferinței pentru securitate desfășurate la München în acest weekend. Liderii europeni au insistat nu doar asupra necesității de a ajuta mai mult Ucraina, ci și de a-și spori propriile capacități de apărare.

Care dintre evenimentele tragice din ultima vreme au deschis ochii europenilor? Pentru că lumea în care trăim pare din ce în ce mai nesigură

Moartea tragică a lui Alexei Navalny, retragerea forțelor ucrainene din Avdiïvka în fața invadatorului rus, apelurile liderilor ucraineni din cauza lipsei de muniție și mai ales, îndoielile semănate de Donald Trump cu privire la soliditatea Alianței Atlantice. Un puternic sentiment de urgență cu privire la necesitatea de a apăra Europa a pus stăpânire pe participanți.

Zelenski a că „Putin poate pierde”, dar cu condiția ca Occidentul să accelereze și să-și intensifice livrările de echipamente militare. Olaf Scholz, care și-a dedicat întregul discurs războiului din Ucraina, a insistat: „Amenințarea rusă este reală. Putin și generalii săi de la Moscova trebuie să înțeleagă că noi, cea mai puternică alianță militară din lume, putem apăra fiecare metru pătrat al teritoriului nostru; prin urmare, trebuie să consolidăm pilonul european al NATO, inclusiv din punct de vedere al descurajării.”

Recomandări

ATENȚIE, CIP DEFECT
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

 „Descurajare” în termenii consacrați înseamnă apărare nucleară… Iar vicecancelarul german, reprezentant al verziilor, a atras atenția că: „Trebuie să trecem în revistă ceea ce am gândit timp de mai bine de treizeci de ani în dorința de a crede în pacea veșnică. Acum trebuie să trecem cu adevărat la treapta superioară în ceea ce privește producția de arme”.

Dincolo de constatări, concret, au existat propuneri?

Von der Lyen, care tocmai și-a anunțat intenția de a rămâne după alegeri în fruntea Comisiei Europene, a propus înființarea unui post de comisar european pentru armament, care să pună ordine în haosul care există în producția și achiziția de armament de către diferitele state.

Se discută deja despre un împrumut european pentru a ajuta Ucraina, în condițiile defecțiunii Statelor Unite. Propunerea premierului estonian este emiterea de obligațiuni în valoare de 100 de miliarde de euro. Iar la unul dintre paneluri s-a vorbit din nou de a extinde discuasiunea nucleară de care dispune Franța peste întreaga Europă.

Citește și