• Întreg conflictul a început în urmă cu 100 de ani, când Marea Britanie a preluat controlul în regiune
  • În 1948, liderii evrei au creat statul Israel, dar mulţi palestinieni s-au opus
  • Până când cele două popoare nu vor ajunge la un acord asupra unor probleme complexe, conflictul va continua

Conflictul dintre israelieni şi palestieni a escaladat atât de mult încât a determinat ONU să declare că totul se poate transforma într-un „război total”.

Chiar dacă violenţele s-au înteţit în ultima perioadă, conflictul durează de zeci de ani, relatează BBC.

O problemă veche de 100 de ani

Marea Britanie a preluat controlul asupra zonei cunoscute sub numele de Palestina, după ce Imperiul Otoman a fost învins în Primul Război Mondial. Ţara era locuită de o minoritate evreiască şi de o majoritate arabă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Tensiunile dintre cele două popoare au crescut când comunitatea internaţională a dat Marii Britanii sarcina de a înfiinţa o „casă naţională” în Palestina pentru evrei. Pentru evrei, era casa lor ancestrală, dar arabii palestinieni au revendicat pământul şi s-au opus mişcării.

Între anii 1920 şi 1940, numărul evreilor din acea zonă a crescut, mulţi dintre ei fugind de persecuţiile din Europa. Violenţele dintre evrei şi arabi, dar şi împotriva stăpânirii britanice au crescut.

În 1947, ONU a votat ca Palestina să fie împărţită în state evreieşti şi arabe, Ierusalimul devenind un oraş internaţional. Planul a fost acceptat de liderii evrei, dar a fost respins de partea arabă şi nu a fost niciodată pus în aplicare.

Crearea statului Israel

În 1948, incapabili să rezolve problema din regiune, conducătorii britanici au plecat şi liderii evrei au declarat crearea statului Israel.

Mulţi palestinieni s-au opus şi a început războiul, iar multe ţări arabe şi-au trimis trupele.

Sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost forţaţi să plece, în ceea ce ei numesc „Al Nakba” sau „Catastrofa”.

Până când luptele s-au încheiat anul următor, Israel controla cea mai mare parte din teritoriu.

Iordania a ocupat teritoriul care a devenit cunoscut sub numele de Cisiordania, iar Egipt a ocupat Gaza. Ierusalimul a fost împărţit între forţele israeliene la vest şi forţele iordaniene la est.

Pentru că nu a existat niciodată un acord de pace – fiecare parte a dat vina pe cealaltă – au fost mai multe războaie şi lupte în deceniile care au urmat.

Cum arată harta în prezent

Map of Israel's boundaries today
Sursa foto: BBC

Într-un alt război din 1967, Israel a ocupat Ierusalim de Est şi Cisiordania, precum şi cea mai mare parte din Înălţimile Golan, Gaza şi peninsula Sinai.

Cei mai mulţi refugiaţi palestinieni şi descendenţii lor locuiesc acum în Gaza şi Cisiordania, dar şi în Iordania, Siria şi Liban.

Nici lor, nici descendenţilor lor nu li s-a permis să se întoarcă „acasă”. Israel spune că acest lucru ar ameninţa existenţa lui ca stat evreu.

Israel încă ocupă Cisiordania şi, deşi a ieşit din Gaza, ONU în continuare consideră acea bucată de pământ ca parte a teritoriului ocupat.

Israel revendică întregul Ierusalim ca fiind capitala sa, în timp ce palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat palestinian. SUA sunt unele dintre puţinele state care recunosc revendicarea Israelului faţă de întregul oraş.

În ultimii 50 de ani, Israelul a construit aşezări în aceste zone, unde trăiesc acum peste 600.000 de evrei. Palestinienii spun că acestea sunt ilegale în conformitate cu legislaţia internaţională şi reprezintă obstacole în faţa păcii, dar Israelul neagă acest lucru.

Ce se întâmplă în prezent

Tensiunile sunt adesea mari între Israel şi palestinienii care locuiesc în Ierusalimul de Est, Gaza şi Cisiordania.

Gaza este condusă de un grup militant palestinian numit Hamas, care a luptat în mai multe rânduri cu Israel. Israel şi Egipt controlează frontierele cu Gaza pentru a împiedica Hamasul să îşi procure arme.

Palestinienii din Gaza şi Cisiordania spun că suferă din cauza acţiunilor şi restricţiilor israeliene, iar Israelul spune că acţionează doar pentru a se proteja de violenţa palestinienilor.

Lucrurile s-au intensificat de la începutul Ramadanului, când au început să aibă loc multe ciocniri nocturne între poliţişti şi palestinieni.

israel-palestina

Care sunt principalele probleme

Există o serie de probleme asupra cărora Israelul şi palestinienii nu pot fi de acord.

Acestea includ ce ar trebui să se întâmple cu refugiaţii palestinieni, dacă aşezările evreieşti din Cisiordania ar trebui să rămână sau să fie înlăturate, dacă cele două părţi ar trebui să împartă Ierusalimul şi – poate cea mai dificilă problemă – dacă ar trebui creat un stat palestinian.

Discuţiile de pace au loc de peste 25 de ani, însă până în prezent nu s-a rezolvat conflictul.

Rachete pe cer și explozii în conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza.

Ce rezervă viitorul

Pe scurt, situaţia nu se va rezolva în viitorul apropiat.

Cel mai recent plan de pace, pregătit de State Unite în perioada în care Donald Trump era preşedinte, numit „acordul secolului” de premierul israelian Benjamin Netanyahu, a fost respins de palestinieni pe motiv că ar fi unilateral.

Orice viitor acord de pace va avea nevoie ca ambele părţi să fie de acord cu rezolvarea unor probleme complexe. Până când acest lucru se va întâmpla, conflictul va continua.