• Atacurile cu rachete continuă între Israel și Palestina
  • ONU a avertizat că va fi un „război la scară largă”
  • În Gaza, au fost ucise 65 de persoane, dintre care 14 copii și 3 femei
  • În ultimele 3 zile, Hamas a lansat peste 1.500 de rachete
  • 3.000 de militari israelieni sunt desfășurați la granița cu Gaza
  • Netanyahu: Este ceva ce nu putem accepta, este anarhie!
  • O delegație de secuitate a Egiptului a ajuns în Israel pentru a media o înțelegere
  • Administraţia SUA îi cere lui Abbas să intervină pentru oprirea atacurilor
  • Joseph Biden nu consideră că Israelul a ripostat în mod exagerat la atacurile cu rachete lansate de grupuri islamiste palestiniene

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a părut să justifice, joi seară, reacţia militară a Israelului la atacurile cu rachete lansate din teritoriul palestinian Fâşia Gaza, dar a evidenţiat necesitatea încetării confruntărilor militare israelo-palestiniene.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am văzut până acum este că nu am observat o exagerare semnificativă din partea Israelului. Problema este cum ajungem la un punct în care părţile să reducă semnificativ atacurile, mai ales atacurile cu rachete care sunt lansate fără diferenţiere spre centre populate”, a subliniat Joseph Biden, într-o conferinţă de presă, conform agenţiei Bloomberg.

„Dar voi mai avea discuţii”, a precizat preşedintele SUA, subliniind că Administraţia de la Washington a avut contacte în mod constant cu Israelul, cu Egiptul, cu Arabia Saudită şi alţii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Liderul SUA cere soluții pentru a calma situația

Conform cotidianului Times of Israel, Joseph Biden a precizat că discuţia pe care a avut-o cu premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost „scurtă”. Joseph Biden l-a sunat miercuri seară pe Benjamin Netanyahu. Liderul de la Casa Albă a reiterat susţinerea pentru apărarea Israelului şi a cerut găsirea de soluţii pentru restabilirea calmului.

Administraţia Joseph Biden a anunţat decizia de a trimite un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu, pentru negocieri între Israel şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza în scopul ajungerii la un armistiţiu. Hady Amr, adjunct al secretarului de Stat american responsabil de relaţiile cu Israelul şi cu palestinienii, urmează să ajungă în Orientul Mijlociu.

În prezent au loc mai multe eforturi diplomatice pentru un armistiţiu, prin intermediul Rusiei, Egiptului, Iordaniei şi Qatarului.

Grupurile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat joi aproximativ 300 de rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod, Beersheba şi Eilat. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.750 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi.

Bilanţul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza a ajuns la 103 morţi şi 580 de răniţi, iar, conform unor surse, armata israeliană pregăteşte o operaţiune terestră în teritoriul palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas.

Benjamin Netaniahu: „Nu putem accepta acțiunile arabilor răzvrătiți”

„Cetățeni din Israel, ceea ce se întâmplă în orașele israeliene în ultimele zile este inacceptabil. Am văzut răzvrătiți arabi dând foc sinagogilor, dând foc mașinilor, atacând ofițerii de poliție, făcând rău civililor pașnici și nevinovați. Este ceva ce nu putem accepta, este anarhie”, a precizat prim-ministrul Israelului Benjamin Netaniahu.

Publicația Haaretz scrie despre premierul Israelului că „arată mai degrabă precum un șofer care a adormit la volan și,după ce a făcut accident, se ceartă acum cu poliția susținând că a fost treaz în tot acest timp”.

Liderul democrat, Alexandra Ocasio-Cortez, spune că declarațiile lui Biden sunt greșite.

„Refuzând să recunoască drepturile palestinienilor, Biden întărește ideea falsă că palestinienii au instigat acest ciclu de violență”, a scris ea pe Twitter.

Războiul Israel-Palestina a ajuns și în online

Actriţa Gal Gadot a fost criticată pe reţelele de socializare pentru mesaj de pace postat pe Instagram.

„Mi se frânge inima. Ţara mea este în război. Israel merită să trăiască ca o naţie liberă. Mă rog ca aceste ostilităţi să înceteze şi ca liderii noştri să găsescă soluţii pentru a trăi unii cu ceilalţi în pace”, a scris ea.

Ambasadorii Israelului și Palestinei la București

Ambasadorii Israelului și Palestinei la București au vorbit la AlephNews despre tensiunile dintre israelieni și palestinieni.

„Atunci când Israel decide să atace un edificiu, înainte sunăm. Este o unitate miltară care sună pe fiecare persoană care locuiește în acest edificiu. Trimitem sms si spunem evacuati in 30 de minute. Israel înțelege care este situația și încercăm să evităm această pagubă. Și atunci cum se explică victimele din rândul civililor. Hamas foloseste populașia civilă. Ei folosesc școlile, folosesc spitalele pentru a ataca, pentru a lansa rachetele”, explică ES David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

„Israelul nu crede că palestinienii au dreptul să trăiască în Palestina. Aceasta este cauza principală a conflictului. Nu vom continua escaladarea situației, dar forța ocupantă, care este Israel, ar trebui să fie prima care se oprește. Ar trebui să accepte că suntem vecini”, este de părere ES Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei în România.

Ciocnirile etnice sunt înrădăcinate în istoria Israelului, unde 21% din populație, aproape 2 milioane de oameni, e de origine arabă. România a intermediat negocierile de pace între Israel și Egipt, în 1977. Așa reiese din documentele declasificate ale Arhivelor de stat israeliene. Ceaușescu voia să facă pace între Israel și Palestina ca să câștige Premiul Nobel pentru Pace.