• Debarcaderul va primi nave care vor transporta ajutoare extrem de necesare pentru populația din Gaza.
  • „Pot să confirm că navele militare americane, printre care se numără și USNS Benavidez, au început să construiască etapele inițiale ale digului temporar și ale șoselei pe mare”.
  • Gaza se confruntă cu foametea și s-a plâns de „obstacolele copleșitoare” în ceea ce privește intrarea și distribuirea ajutoarelor în enclavă.

UPDATE ORA 21:00 – Casa Albă vede un nou impuls în discuțiile din Gaza

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că vede un nou impuls în discuțiile pentru întreruperea luptelor din Gaza și returnarea celor rămași prizonieri israelieni.

„Cred că există un efort reînnoit în curs de desfășurare care implică Qatar și Egipt, precum și Israelul, pentru a încerca să găsească o cale de urmat”, a declarat Sullivan într-un interviu acordat MSNBC.

„Cred că există un nou impuls, o nouă viață în aceste negocieri privind ostaticii? Cred că da”, a spus el.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

UPDATE ORA 20:00 – Trei rachete au fost observate în apropierea orașului Mokha din Yemen

Firma britanică de securitate Ambrey afirmă că trei rachete au fost observate la aproximativ 15 mile marine (aproximativ 28 km) la sud-vest de Mokha, un oraș-port din Yemen, situat pe coasta Mării Roșii.

„Un petrolier sub pavilion Panama, care aparținea anterior Regatului Unit înainte de schimbarea proprietății sale în noiembrie 2023, a fost cea mai apropiată navă de observare”, se arată în nota consultativă a Ambrey.

Houthis din Yemen au vizat în ultimele luni navele destinate căilor navigabile aglomerate ale Israelului, în ceea ce ei pretind a fi un sprijin pentru palestinienii din Gaza.

UPDATE ORA 19:35 – Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a fost rănit într-un accident de mașină

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a fost rănit într-un accident de mașină după ce a vizitat locul unui atac prin înjunghiere în orașul Ramla. El a fost transportat la spital cu răni minore până la moderate.
Imaginile luate de pe camera de bord a unui vehicul la locul accidentului în care a fost implicat Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, arată vehiculul său oficial trecând pe roșu.

UPDATE ORA 18:45 – Mașina Ministrului israelian de extremă-dreapta Ben-Gvir se răstoarnă în Ramle

Presa israeliană relatează că incidentul a avut loc în timp ce ministrul securității naționale vizita orașul israelian unde o femeie a fost înjunghiată mai devreme în cursul zilei.

Ben-Gvir a fost spitalizat cu răni ușoare, potrivit radiodifuzorului public Kann, care a postat o înregistrare video cu vehiculul răsturnat.

UPDATE ORA 18:00 – Un oficial Hamas afirmă că ajutoarele nu ajung în nordul Gaza

Salama Maarouf, șeful biroului de presă al guvernului din Gaza, spune că numărul de ajutoare livrate în teritoriul asediat și bombardat este încă mult sub numărul necesar, în timp ce locuitorii se confruntă cu o catastrofă umanitară, în special în nordul enclavei.

Declarația vine în contextul în care, de câteva săptămâni, SUA au declarat că fac presiuni asupra Israelului pentru a crește numărul de livrări. Maarouf a declarat că, în ultimele șapte zile, 1.063 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza, doar 49 ajungând în partea de nord a acesteia.

El a adăugat că restricționarea ajutorului încalcă un ordin al Curții Internaționale de Justiție, care în martie a ordonat Israelului să ia „toate măsurile necesare și eficiente” pentru a se asigura că ajutorul este livrat în toată Gaza.

UPDATE ORA 17:20 – Loviturile israeliene s-au îndreptat spre centrul Gaza

În ultimele câteva ore, au fost raportate multiple răniri la az-Zawayda, în apropiere de tabăra de refugiați Nuseirat. Spitalul Al-Aqsa este o unitate sanitară copleșită, care a funcționat la cea mai mică capacitate posibilă, având în vedere dificultatea situației din ultimele șapte luni.

Între timp, în partea de nord a Fâșiei Gaza, armata israeliană nu a dat semne de încetinire a atacurilor, cu mai multe bombardamente de artilerie și utilizarea de cvadricoptere.

UPDATE ORA 15.00 – Armata americană afirmă că două drone au fost distruse în zona controlată de Houthi

Comandamentul central al SUA raportează că forțele sale „au angajat și distrus cu succes” două drone într-o zonă controlată de Houthi în Yemen, joi.

Lovitura americană a avut loc la câteva ore după ce o rachetă a fost lansată din zona respectivă din Yemen spre Golful Aden, în apropiere de locul unde sunt staționate navele coaliției americane.

Tirul de rachetă nu a provocat victime, a precizat CENTCOM.

UPDATE ORA 14.00 – Sindicatul studenților tunisieni face apel la mitinguri de solidaritate

Uniunea Generală a Studenților Tunisieni (UGET) a lăudat mișcarea de protest pro-Palestina care a cuprins universitățile americane și și-a îndemnat proprii studenți să întreprindă acțiuni similare.

Într-o declarație pe Facebook, UGET a declarat că își exprimă „recunoștința și admirația față de mișcările studențești din universitățile americane, inspirându-se din istoria lor remarcabilă de respingere a războiului, așa cum s-a văzut în timpul războiului din Vietnam”.

UPDATE ORA 13.00 – Israelul afirmă că peste 340 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza

Coordonatorul israelian al activităților guvernamentale în teritorii (COGAT) afirmă că cel puțin 344 de camioane cu ajutoare au intrat joi în Gaza, iar aproximativ 100 dintre acestea au fost direcționate către nordul Gaza.

Agențiile umanitare ale ONU și alte grupuri umanitare spun că Gaza are nevoie de cel puțin 500-600 de camioane cu ajutoare umanitare și bunuri comerciale zilnic pentru a face față situației dezastruoase din teritoriul asediat.

UPDATE ORA 12.00 – Un pescar palestinian a fost ucis în largul coastei din Rafah

Forțele israeliene au tras asupra unor pescari care lucrau în largul coastei Rafah, omorând cel puțin o persoană și rănind o alta, potrivit unui raport al colegilor noștri de la fața locului.

Israelul menține un control strict asupra apelor teritoriale din Gaza, iar pescarii care încearcă să își câștige existența pe mare sunt adesea hărțuiți, intimidați și chiar împușcați de marina israeliană.

UPDATE ORA 11.00 – Trei persoane au fost ucise în apropiere de orașul Gaza

Un raid aerian israelian a lovit o altă locuință în apropiere de orașul Gaza, de data aceasta în cartierul al-Rimal, la vest de oraș, relatează agenția de știri Wafa.

Atacul a ucis cel puțin trei persoane, inclusiv o femeie și un copil, potrivit raportului.

Între timp, s-a confirmat că cel puțin o persoană a fost ucisă și altele au fost rănite în urma unui atac pe care l-am raportat anterior asupra unei locuințe de pe strada al-Wehda din orașul Gaza.

UPDATE ORA 10.00 – Într-o actualizare de noapte a operațiunilor sale, armata israeliană a declarat că a efectuat lovituri aeriene în interiorul Libanului

Într-o actualizare de noapte a operațiunilor sale, armata israeliană a declarat că a efectuat lovituri aeriene în interiorul Libanului asupra a ceea ce a descris drept „infrastructura teroristă a Hezbollah”. De asemenea, aceasta susține că artileria și tancurile FDI au lovit la sursa a „două lansări de rachete antitanc” care au fost trase asupra nordului Israelului și identificate ca provenind din Liban.

UPDATE ORA 08.00 – SUA și alte 17 țări, printre care Marea Britanie, Franța și Germania, cer eliberarea ostaticilor de către Hamas

SUA și alte 17 țări, printre care Marea Britanie, Franța și Germania, cer eliberarea ostaticilor de către Hamas și afirmă că există un acord care oferă în schimb „o încetare imediată și prelungită a focului în Gaza”. Într-o scrisoare, acestea scriu: „Soarta ostaticilor și a populației civile din Gaza, care sunt protejate de dreptul internațional, este o preocupare internațională. Subliniem faptul că acordul de eliberare a ostaticilor ar aduce o încetare imediată și prelungită a focului în Gaza.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Generalul-Maior Patrick Ryder, a declarat reporterilor că a început construcția digului, anunțată în martie de Președintele american Joe Biden.

Debarcaderul va primi nave care vor transporta ajutoare extrem de necesare pentru populația din Gaza, dintre care mii se confruntă cu o foamete iminentă.

„Pot să confirm că navele militare americane, printre care se numără și USNS Benavidez, au început să construiască etapele inițiale ale digului temporar și ale șoselei pe mare”, a declarat Ryder reporterilor. ONU a avertizat că Gaza se confruntă cu foametea și s-a plâns de „obstacolele copleșitoare” în ceea ce privește intrarea și distribuirea ajutoarelor în enclavă.

Ryder a declarat că Pentagonul a urmărit un tip de atac cu mortiere în Gaza care a provocat pagube minime în zona de pregătire a digului. ONU a declarat mai devreme astăzi că una dintre echipele sale, care inspecta zona de pregătire, a fost nevoită să se adăpostească timp de mai multe ore când bombele au lovit în apropiere.

Ryder a adăugat că forțele americane nu au început încă să mute nimic în acea zonă și că nu există forțe americane pe teren.

Citește și