• Este încă neclar de ce armata israeliană a anunțat că există forțe terestre pe teritoriul Gaza, iar apoi, două ore mai târziu, și-a retras declarația.
  • ONU cere ca atacul să înceteze, din respect pentru Eid, sărbătorea musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului.
  • Armata Israeliană spune în acest moment că nu există forțe terestre israeliene pe teritoriul Fâșia Gaza.
  • Bilanțul atacurilor dintre Israel și Hamas din această săptămână: 103 palestinieni, inclusiv 27 de copii, 530 de răniți.
  • Netanyahu: „Avem de-a face cu o campanie pe două fronturi. Primul front – Gaza. Am spus că vom cere un preț foarte mare de la Hamas și celelalte organizații teroriste”.
  • Ambasador al Statelor Unite la ONU: „SUA vor continua să se angajeze activ în diplomație la cele mai înalte niveluri pentru a încerca să detensioneze tensiunile”.
  • Trupele aeriene și terestre ale Armatei Israeliene atacă în prezent Fâșia Gaza.
  • IDF a anunțat că aviația israeliană și trupele terestre desfășoară un atac în Fâșia Gaza la ora 12.22 (ora României), pe Twitter.

UPDATE 10.45 119 morţi şi 621 de răniţi în urma bombardamentelor israeliene

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat un bilanţ de 119 morţi şi 621 de răniţi în urma bombardamentelor israeliene.

Un oficial israelian a declarat, vineri dimineaţă, că sute de militanţi islamişti au fost ucişi în Fâşia Gaza, sugerând că există operaţiuni care încă nu sunt publice. „Ieri, am efectuat cel puţin 20 de asasinate punctuale care au vizat lideri islamişti operaţionali. Hamas are sute de morţi. Am distrus cele mai multe dintre sistemele de producţie a rachetelor, am paralizat reţelele de tuneluri, care sunt un instrument strategic, şi există multe alte realizări israeliene pe care ei încă nu le înţeleg“, a declarat un oficial israelian, sub protecţia anonimatului, pentru postul Channel 12.

UPDATE 09.20 Bilanţul a ajuns la 115 morţi

Armata israeliană continuă operaţiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza, prin raiduri aeriene şi tiruri de artilerie de la sol, din zona frontierei.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
UN ROMÂN E ARESTAT DE TRĂDARE
ORBAN ÎL APĂRĂ PE NETANYAHU
CE TREND ÎNCERCI AZI? QUIET VACATIONING
MAI EȘTI TARE, BUGETARE?
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat un bilanţ de 115 morţi şi 621 de răniţi în urma bombardamentelor israeliene.

Armata israeliană susţine că cele mai multe victime din Fâşia Gaza sunt militanţi terorişti care lansau atacuri spre Israel.

UPDATE 08.00 IDF: 160 de avioane au aruncat 450 de rachete 

Aproximativ 160 de aeronave care zboară simultan au efectuat un atac masiv asupra unei rețele de tuneluri săpate de grupul terorist Hamas sub orașul Gaza în jurul miezului nopții.

Potrivit Forțelor de Apărare din Israel, în aproape 40 de minute, aproximativ 450 de rachete au fost aruncate pe 150 de ținte din nordul Gaza. Militarii spun că încă lucrează pentru a determina amploarea daunelor cauzate infrastructurii subterane, despre care purtătorul de cuvânt al IDF, Hidai Zilberman, spune că este un „atu strategic“ pentru Hamas.

UPDATE 03:45 Armata israeliană anunţă că nu va invada Fâşia Gaza, confirmând operaţiunile la sol, însă fără detalii

Armata israeliană a anunţat, în cursul nopţii de joi spre vineri, că nu intenţionează să invadeze Fâşia Gaza, precizând că operaţiunile militare continuă prin raiduri aeriene şi operaţiuni la sol, fără însă a oferi detalii despre poziţionarea trupelor la sol.

Armata israeliană a menţinut ambiguitatea în legătură cu operaţiunile împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza. Bombardamentele s-au intensificat în cursul nopţii de joi spre vineri, iar armata israeliană a anunţat că sunt utilizate capabilităţi aeriene şi unităţi terestre.

Iniţial, un purtător de cuvânt militar israelian a anunţat, conform presei israeliene şi Agenţiei France-Presse, că militari israelieni au pătruns în Fâşia Gaza, fără a oferi detalii despre număr sau durata misiunilor, însă, ulterior, a anunţat că nu mai sunt militari israelieni pe teritoriul palestinian.

Surse citate de cotidianul Times of Israel au declarat că militarii israelieni au pătruns în Fâşia Gaza în zona frontierei, pentru misiuni punctuale, şi nu intenţionează să avanseze. Armata israeliană a confirmat că unităţi terestre lansează bombardamente din zona frontierei, fără a fi însă pe teritoriul palestinian.

Armata israeliană nu a oferit detalii despre operaţiunea terestră. Nu se ştie câţi militari au intervenit în Fâşia Gaza şi nici dacă misiunea lor s-a încheiat deja ori continuă.

Oficiali din Fâşia Gaza au declarat pentru postul Al Jazeera că bombardamentele israeliene s-au intensificat, precizând însă că nu au fost raportate confruntări militare la sol. Bilanţul victimelor a ajuns la 109 morţi şi 600 de răniţi în Fâşia Gaza.

De asemenea, organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au continuat să lanseze zeci de rachete spre oraşe israeliene.

UPDATE 03:35 Este încă neclar de ce armata israeliană a anunțat că există forțe terestre pe teritoriul Gaza, iar apoi și-a retras declarația

Este încă neclar de ce armata israeliană a anunțat că există forțe terestre pe teritoriul Gaza, iar apoi și-a retras declarația.

Conform corespondentului Wall Street Journal Israel, purtătorul de cuvânt internațional al IDF, Jonathan Conricus, i-a spus: „Există trupe terestre în Gaza”, înainte de a retrage declarația două ore mai târziu.

„Ca să clarificăm: purtătorul de cuvânt internațional IDF mi-a spus direct că există forțe terestre în Fâșia Gaza. Acesta a fost punctul de pornire al acestei povești. Două ore mai târziu, acesta și-a retras declarația”, scrie Felicia Schwartz pe Twitter.

UPDATE 03:27 ONU cere ca atacul să înceteze, din respect pentru Eid, sărbătorea musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului

ONU cere ca atacul să înceteze, din respect pentru sărbătoarea musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a cerut pe Twitter să se înceteze cu conflictul dintre Gaza și Israel: „Din respect pentru Eid, solicit încetarea conflictului dintre Gaza și Israel. Prea mulți oameni nevinovați au murit până acum. Conflictul acesta nu face decât să intensifice radicalizarea și extremismul din întreaga regiune”.

UPDATE 03:03 Armata israeliană: „În prezent nu există forțe terestre ale armatei israeliene pe teritoriul Fâșia Gaza”

Armata israeliană declară că nu are forțe terestre în acest moment pe teritoriul Fâșia Gaza, potrivit lui Judah Ari Gross, corespondentul militar al Times of Israel, relatează The Guardian.

„Clarificare: în prezent nu există trupe terestre ale IDF în interiorul Fâșiei Gaza. Forțele aeriene și terestre ale IDF lovesc unele ținte din Fâșia Gaza.”

UPDATE 02:48 O explozie puternică lasă în urmă flăcări pe cer. Un bărbat este ajutat să iasă de sub dărâmături. „Ni se dărâmă locuințele deasupra capului, la propriu”

„Israelul lovește puternic, pe cale aeriană, Gaza”, scrie pe Twitter o femeie, care publică și un video în care se poate vedea și auzi o explozie puternică.

Aceeași femeie scrie pe Twitter că oamenii sunt atacați chiar în casele lor, iar exploziile și bombele le distrug locuințele, care se dărâmă peste ei. În video se poate vedea un bărbat care este scos de sub dărâmături.

UPDATE 02:35 Armata Israeliană spune în acest moment că nu există forțe terestre israeliene pe teritoriul Fâșia Gaza

UPDATE 02:31 SUA și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în Israel și ia în considerare oprirea zborurilor către Tel Aviv

„SUA și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în Israel și ia în considerare oprirea zborurilor către Tel Aviv”, relatează Al Qud, care citează publicația KAN.

UPDATE 02:24 Purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Forțele terestre nu au intra în Gaza”

Potrivit presei israeliene, un purtător de cuvânt al IDF i-a spus colegului său că forțele terestre nu au intrat în Gaza

UPDATE 02:21 Nu este clar dacă amploarea conflictului reprezintă un atac la scară largă în Gaza

Nu este clar dacă escaladarea conflictului dintre Israel și Fâșia Gaza reprezintă o invazie terestră la scară largă în Gaza.

Jurnalistul Anshel Pfeffer, care relatează pentru Haaretz și The Economist scris pe Twitter că: „Un fel de atac terestru israelian a început în ultima oră în Fâșia Gaza. Nu este clar în prezent care este amploarea forțelor, dacă este vorba de cele patru brigăzi care se aflau în zonele de staționare sau de o forță mai mică. Nu există încă detalii confirmate, dar nu pare a fi vorba de o incursiune pe scară largă în Gaza, ci de ceva mai mic”.

UPDATE 02:11 Benjamin Netanyahu: „Ultimul cuvânt nu a fost spus”

„O facem și vom continua să o facem cu mare forță. Ultimul cuvânt nu a fost spus și această operațiune va continua atât timp cât este necesar pentru a restabili calmul și securitatea statului Israel. Al doilea front sunt orașele din Israel.

Repet ce am mai spus astăzi: Acordăm 100% sprijin pentru polițiști, pentru soldații de la poliția de frontieră și către celelalte forțe de ordine ca să restaurăm legea și ordinea în orașele din Israel. Nu tolerăm anarhia.

Sprijinim poliția în folosirea totală a puterii sale, împreună cu armata israeliană și agenția de securitate israeliană. Le-am oferit putere în această situație de urgență. Toate aceste măsuri sunt importante, legitime și necesare, pentru a opri această nelegiuire în Israel.

Fac apel din nou la cetățenii israelieni, să nu ia legea în propriile lor mâini, oricine va face acest lucru va fi pedepsit sever.

Aș vrea să particip la această durere a familiilor care și-au pierdut oamenii dragi, familia lui Ido Avigal în vârstă de 5 ani și a soldatului Omer Tabib, și a altor 5 familii ale căror rude și-au pierdut din nefericire viețile. Vom acționa cu toată forța împotriva dușmanilor din exterior și a celor care încalcă legea din interior, ca să restaurăm calmul în Israel”, a declarat Benjamin Netanyahu.

UPDATE 02:04 Bilanțul atacurilor dintre Israel și Hamas din această săptămână: 103 palestinieni, inclusiv 27 de copii, 530 de răniți

Violențele din această săptămână dintre Israel și Hamas au ucis 103 palestinieni, inclusiv 27 de copii, și au rănit 530 de persoane în acest teritoriu sărăcit. Atacurile aeriene israeliene au bombardat apartamente, au aruncat în aer mașini și au dărâmat clădiri, relatează Associated Press, citat de The Guardian.

UPDATE 01:57 Netanyahu: „Avem de-a face cu o campanie pe două fronturi. Primul front – Gaza. Am spus că vom cere un preț foarte mare de la Hamas și celelalte organizații teroriste”

UPDATE 01:56 Armata israeliană: „Aviaţia militară israeliană şi trupe terestre efectuează în prezent atacuri în Fâşia Gaza. Noi suntem pregătiţi şi continuăm să fim pregătiţi pentru diverse scenarii”

Armata israeliană a trimis, în cursul nopţii de joi spre vineri, militari în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, în contextul conflictului cu organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic, afirmă surse citate de presa israeliană.

Deocamdată, nu este vorba de o invazie, dar militari israelieni au pătruns în Fâşia Gaza, pentru misiuni punctuale, în cadrul operaţiunilor antiteroriste, în eforturile de a opri atacurile cu rachetă spre teritoriul israelian, au declarat surse citate de publicaţiile Haaretz şi Times of Israel. Este prima dată de la izbucnirea confruntărilor dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene când militari israelieni pătrund în Fâşia Gaza.

Conform cotidianului The Jerusalem Post, armata israeliană atacă în prezent poziţii din Fâşia Gaza din aer şi de la nivel terestru. Armata israeliană nu a oferit detalii despre operaţiunea terestră. Nu se ştie câţi militari au intervenit în Fâşia Gaza şi nici dacă misiunea lor s-a încheiat deja ori continuă.

„Aviaţia militară israeliană şi trupe terestre efectuează în prezent atacuri în Fâşia Gaza. Noi suntem pregătiţi şi continuăm să fim pregătiţi pentru diverse scenarii”, a declarat în cursul nopţii un purtător de cuvânt al armatei israeliene citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.

Până în prezent, au fost atacate aproximativ 750 de poziţii islamiste din Fâşia Gaza. Locuitorii comunităţilor israeliene situate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza au fost îndemnaţi să rămână în case.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, în cursul nopţii de joi spre vineri, că organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, „va plăti un preţ greu”.

„Vom continua să facem ceea ce facem cu intensitate mare. Nu suntem spre final, operaţiunea va continua cât va fi necesar”, a afirmat Benjamin Netanyahu.

În paralel, continuă eforturile diplomatice pentru un armistiţiu între Israel şi grupurile islamiste palestinene. Liderul organizaţiei islamiste Hamas, Ismail Haniyeh, a vorbit joi seară prin telefon cu oficiali din Egipt, precum şi cu emisarul ONU în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, potrivit site-ului Ynetnews.com. În prezent au loc mai multe eforturi diplomatice pentru un armistiţiu, prin intermediul Rusiei, Egiptului, Iordaniei şi Qatarului. Administraţia Joseph Biden a anunţat decizia de a trimite un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu, pentru negocieri între Israel şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza în scopul ajungerii la un armistiţiu. Hady Amr, adjunct al secretarului de Stat american responsabil de relaţiile cu Israelul şi cu palestinienii, urmează să ajungă în Orientul Mijlociu.

Benjamin Netanyahu a dat asigurări că forţele de ordine acţionează şi pentru oprirea confruntărilor între etnici arabi şi evrei în unele oraşe israeliene. „Vom oferi susţinere totală poliţiei şi celorlalte servicii de securitate pentru a restabili legea şi ordinea în oraşele din Israel. Nu vom tolera anarhia. Îi îndemn încă o dată pe cetăţenii Israelului să nu ia legile în propriile mâini”, a subliniat Benjamin Netanyahu.

Noi violenţe între grupuri de etnici evrei şi arabi au avut loc, în cursul nopţii de joi spre vineri, în oraşe din Israel, iar secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat extrem de îngrijorat de confruntările interetnice, produse pe fondul conflictului dintre Israel şi grupuri militante palestiniene. Violenţele interetnice s-au înregistrat în oraşele Lod, Ramla, Jaffa, Tel Aviv şi Umm al-Fahm.

UPDATE 01:41 Ambasador al Statelor Unite la ONU: „SUA vor continua să se angajeze activ în diplomație la cele mai înalte niveluri pentru a încerca să detensioneze tensiunile”

Linda Thomas-Greenfield, Ambasador al Statelor Unite la ONU, tocmai a scris pe Twitter că Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică pentru „a discuta situația din Israel și Gaza”.

Ea a adăugat: „SUA vor continua să se angajeze activ în diplomație la cele mai înalte niveluri pentru a încerca să detensioneze tensiunile”.

UPDATE 01:35 Cerul a fost luminat de flăcări, iar exploziile asurzitoare de la periferia orașului Gaza au trezit oamenii

„Flăcări roșii au luminat cerul în timp ce exploziile asurzitoare de la periferia orașului Gaza au trezit oamenii. Loviturile au fost atât de puternice încât oamenii din interiorul orașului, aflat la câțiva kilometri distanță, au putut fi auziți țipând de frică”, scrie Associates Press, citat de The Gurdian

Trupele aeriene și terestre ale Armatei Israeliene atacă în prezent Fâșia Gaza

Departamentul american al Apărării a scos din Israel aproximativ 120 de membri ai personalului, ca măsură de precauție, având în vedere violențele care continuă, relatează YNet News.

Potrivit secretarului de presă al Pentagonului, John Kirby, care a declarat că personalul american a plecat joi cu un avion de transport C-17 al forțelor aeriene americane.

IDF a anunțat că aviația israeliană și trupele terestre desfășoară un atac în Fâșia Gaza la ora 12.22 (ora României), pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al armatei a confirmat că „există trupe terestre care atacă în Gaza, împreună cu forțele aeriene”.