• Israelul a atacat din nou Fâșia Gaza, iar armata israeliană se contrazice în declarații două ore mai târziu: „Nu există forțe terestre pe teritoriul Fâșia Gaza”.
  • După alte două ore, Israelul confirmă că unităţile terestre lansează bombardamente din zona frontierei, fără a fi însă pe teritoriul palestinian.
  • Oamenii simt și privesc teroarea în timp ce le sunt distruse locuințele. Frica, haosul, rachetele și exploziile puternice compun imaginea nopții de 14 mai 2021 în Fâșia Gaza.

Este trecut cu puțin după miezul nopții, joi spre vineri, 14 mai 2021. Fâșia Gaza simte pericoul deasupra capului. Rachete, explozii, flăcări care luminează cerul.

Armata israeliană trimite trupe pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza, deși, două ore mai târziu declară că nu existe forțe militare în zonă. După alte două ore, Israelul confirmă că unităţile terestre lansează bombardamente din zona frontierei, fără a fi însă pe teritoriul palestinian.

Ambiguitate, neclaritate, contracții. În tot acest timp, Fâșia Gaza se vede și se simte prin ochii unor oameni care își privesc locuințele cum se dărâmă, la propriu, deasupra lor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Panica și teroarea este la tot pasul. Twitter-ul este împânzit cu imagini și înregistrări video care surprind sunetul tragediei și o realitate sumbră. Noaptea este roșie în Fâșia Gaza, iar sunetul sirenelor se aude pe străzile acoperite cu rămășițe din clădirile distruse.

„Ne distrug locuințele. Se prăbușesc casele pe noi”

O femeie scrie pe Twitter că oamenii rămân fără locuințe în urma atacului, casele fiind distruse „chiar deasupra capului nostru”. Aceeași femeie arată cum un bărbat este scos de sub dărâmături.

„Nu este un film. Nu este ficțiune. Se întâmplă pe bune în Fâșia Gaza, unde oamenii nevinovați sunt atacați”

Osama Gaweesh, Redactor Șef la publicația Egypt Watch, a scris pe Twitter: „Acesta nu este un film. Nu este ficțiune. Scenele acestea horror se întâmplă pe bune în Fâșia Gaza. Acest clip arată atacul masiv al Israelului asupra locuințelor, asupra oamenilor și celor fără de vină din Gaza”. Alături de această descriere, Osama Gaweesh postează un clip cu o explozie puternică.

„Aceasta este teroarea la care am luat parte de mai bine de o oră. Acesta este terorismul israelian”

O altă persoană scrie pe Twitter că „Privim scenele acestea din Fâșia Gaza și a trecut mai mult de o oră. Aveți libertatea să vă gândiți, să reflectați la teroarea la care am luat parte. Acesta este terorismul israelian”.

Sursa Foto: Twitter / سُندسة

ONU a cerut ca atacul să înceteze, din respect pentru sărbătoarea musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a cerut pe Twitter să se înceteze cu conflictul dintre Gaza și Israel: „Din respect pentru Eid, solicit încetarea conflictului dintre Gaza și Israel. Prea mulți oameni nevinovați au murit până acum. Conflictul acesta nu face decât să intensifice radicalizarea și extremismul din întreaga regiune”.

Sursa Foto: HEPTA

Ambasador al Statelor Unite la ONU: „SUA vor continua să se angajeze activ în diplomație la cele mai înalte niveluri pentru a încerca să detensioneze tensiunile

Linda Thomas-Greenfield, Ambasador al Statelor Unite la ONU, a scris pe Twitter despre reuniunea Consiliului de Securitate ONU, care va avea loc duminică, scopul acesteia fiind dezbaterea situației dintre Israel și Fâșia Gaza.

 „SUA vor continua să se angajeze activ în diplomație la cele mai înalte niveluri pentru a încerca să detensioneze tensiunile”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

Armata israeliană a anunţat, în cursul nopţii de joi spre vineri, că nu intenţionează să invadeze Fâşia Gaza, precizând că operaţiunile militare continuă prin raiduri aeriene şi operaţiuni la sol. Totuși, armata israeliană nu a oferit detalii despre poziţionarea trupelor la sol.

Violențele din această săptămână dintre Israel și Hamas sunt scrise în moartea a 103 palestinieni, inclusiv 27 de copii, și în rănile a 530 de oameni.