• Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, propune o dezbatere publică pe tema oportunităţii introducerii certificatelor de vaccinare
  • Ideea introducerii unui paşaport de vaccinare anticoronavirus a fost propusă de premierul Greciei
  • Charles Michel: „Ideea este sensibilă în multe ţări europene”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, propune o dezbatere publică pe tema oportunităţii introducerii certificatelor de vaccinare pentru călătorii, semnalând că nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri.

Ideea introducerii unui paşaport de vaccinare anticoronavirus a fost propusă de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins ideea.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a semnalat că se opune introducerii unui astfel de certificat de călătorie în scurt timp. „Dacă implementăm prea rapid o astfel de măsură, s-ar crea o frustrare enormă”, a declarat Charles Michel într-un interviu acordat postului public olandez NPO.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„Ideea este sensibilă în multe ţări europene, deoarece unele persoane ar avea impresia că solicitarea acestui certificat face obligatorie vaccinarea”, a atras atenţia Charles Michel, conform publicaţiei BrusselsTimes.

Preşedintele Consiliului European a anunţat că va fi lansată o dezbatere publică pe această temă. „Faptul că o dezbatere este complicată sau sensibilă nu înseamnă că trebuie să o evităm. Suntem de acord în principiu cu introducerea unui astfel de certificat şi, dacă suntem de acord, când va fi momentul potrivit?”, a subliniat Charles Michel.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că certificatele de vaccinare sunt o „necesitate medicală”, dar a avertizat că va fi foarte dificil să se stabilească la nivel politic ce privilegii ar conferi un astfel de document.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).