• Klaus Iohannis a început consultările cu partidele parlamentare
  • În delegaţia AUR la Cotroceni s-a aflat şi Diana Şoşoacă. Ea a refuzat, inițial, să poarte masca. În final, a aceptat să o țină în dreptul gurii
  • PNL l-a propus pe Florin Cîțu, USR-PLUS pe Dacian Cioloș, iar PSD pe Alexandru Rafila.

Președintele, discuții cu reprezentanții minorităților

UPDATE: 16:00 Președintele are ultima rundă de discuții cu reprezentanții minorităților naționale. La consultări participă Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler și Ovidiu Ganţ.

Președintele discută cu liderii UDMR

UPDATE 15:30 Discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii UDMR s-au încheiat. 

UPDATE 14.30 Barna, după discuții: Nu e fezabil ca puterea să fie la un partid, iar ceilalți să fie parteneri de antrenament

Ideea că toată puterea în stat este în mâna unui partid, iar celelalte partide din coaliție sunt parteneri de antrenament nu e fezabilă, spune liderul USR, Dan Barna, care nu consideră o soluție de echilibru solicitarea PNL de a avea premier și președinte al Camerei Deputaților.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Ideea că toată puterea în stat este în mâna unui partid, iar celelalte partide din coaliție sunt parteneri de antrenament nu e fezabilă pentru credibilitatea că acest guvern nu e pentru șase luni, cu pentru a guverna timp de patru ani”, spune Dan Barna, după consultările de la Parlament.

El afirmă că USR PLUS dorește o coaliție care să guverneze următorii patru ani.

La rândul său, Dacian Cioloș a spus că formațiunile de centru-dreapta trebuie să găsească „o soluție echilibrată”.

„Soluția nu e echilibrată când totul se duce într-o parte, iar noi luăm doar restul. E vorba de echilibrul pe care îl căutăm și îl dorim. (…) Vrem să evităm situații pe care România le-a mai avut când a avut coaliții. Noi ne dorim un program de guvernare, o echipă care să respecte un echilibru decizional ca să ne asigurăm că niciunul dintre parteneri nu caută alte alternative. România are nevoie de stabilitate în următorii ani”, precizează Dacian Cioloș.

UPDATE 14.15 Partidul AUR a intrat la negocieri cu șeful statului

Membrii Partidului AUR au întârziat la consultări aproximativ un sfert de oră. Conform unor surse, Diana Șoșoacă a refuzat să poarte mască la negocieri, fapt pe care l-a anunțat și în live-ul transmis pe facebook, înainte de întâlnirea de la Cotroceni. În cele din urmă, ea acceptat să pună masca, dar a purtat-o sub nas, doar pe gură.

Delegația AUR este formată din George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă și Diana Șoșoacă. Aceasta din urmă nu poartă masca.

Propunerea pentru conducerea Guvernului din partea AUR este Călin Georgescu, fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă.

UPDATE 13.30 Orban, după consultări: Pot să vă confirm confirm că se poate ajunge la o competiție pentru Camera Deputaților

„Pot să vă confirm confirm că se poate ajunge la o competiție pentru Camera Deputaților”, declară președintele PNL, Ludovic Orban, întrebat despre impasul negocierilor din cauza funcției de la Cameră.

Orban a afirmat că negocierile nu se desfășoară atât de rapid pe cât și-ar fi dorit.

„Sigur că sunt puncte în care avem diferențe, dar din punctul nostru de vedere deschiderea de a continua aceste negocieri este aceeași și noi vom continua aceste discuții”, a afirmat Orban.

Întrebat despre informațiile potrivit cărora pentru șefia Camerei Deputaților ar putea exista o competiție, Orban a răspuns: „Pot să vă confirm că dacă există o discuție se poate ajunge la o competiție. Dacă câștigă unul dintre competitori, cealaltă formațiune va fi sprijinită pentru a ocupa Senatul, dar nu s-a ajuns la un acord pe această temă”.

Presa a vehiculat, după consultările din weekend, informația potrivit căreia Ludovic Orban a avansat varianta unei competiții deschise în Parlament pentru conducerea Camerei Deputaților.

UPDATE 13.20 Discuțiile cu USR-PLUS s-au încheiat

UPDATE 13.00: Iohannis, către USR: Tema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere

Tema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere, le-a spus Klaus Iohannis liderilor USR PLUS, la începutul consultărilor pentru desemnarea unui premier.

„Bine ați venit la consultări. Tema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor USR PLUS.

Dacian Cioloș este susținut de USR PLUS pentru a fi desemnat prim-ministru.

UPDATE 12.30: Discuțiile dintre președinte și PNL s-au terminat după jumătate de oră

Propunerea înaintată de PNL pentru funcția de premier în persoana lui Florin Cîțu a fost analizată de șeful statului și de liberali pe parcursul a 30 de minute.

Sursa: presidency.ro

UPDATE 12.10 Ciolacu, după negocierile cu Iohannis: Am vorbit numai de varianta unui guvern de uniune națională

PSD i-a prezentat președintelui Klaus Iohannis promourea de premier – Alexadru Rafila -, subliniind că cea mai bună soluție pentru România este un guvern de uniune națională. „Nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.

„Am menționat faptul că acele negocieri ridicole de la Vila Lac nu au ce căuta în democrația reală. Vom aștepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată atât în ceea ce privește criza sanitară, cât și criza economică și nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă”, a declarat liderul social-democraților după consultări.

PSD consideră că un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție în acest moment pentru România: „Normal în această construcție politică partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila”.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis i-a întrebat pe cei din PSD cu cine ar putea forma majoritatea parlamentară pentru un guvern condus de Alexandru Rafila, Ciolacu a răspuns că toate forțele politice ar fi reprezentate.

UPDATE 12.00 PNL față în față cu președintele Iohannis

„Bine ați venit”, le-a spus Iohannis național-liberalilor prezenți la discuție, respectiv Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu.

https://www.youtube.com/watch?v=B0FXbLaOdJ0

UPDATE 11.20: Discuțiile dintre președinte și PSD s-au terminat după 20 de minute. Iohannis: „Tema discuției de azi e evidentă

Formarea unei majorități parlamentare și a viitorului guvern sunt subiectele consultărilor dintre președintele Klaus Iohannis și delegația PSD, potrivit șefului statului.

„Tema discuției de azi e evidentă. Doresc să știu opinia dvs despre formarea unei majorități, o variantă, doi despre formarea unui guvern și alte probleme dacă doriți să mi le prezentați”, a spus Klaus Iohannis la începutul consultărilor cu delegația PSD.

https://www.youtube.com/watch?v=l7if3KzguJQ&feature=emb_logo

UPDATE 11.00 Delegația PSD a ajuns la Palatul Cotroceni

Delegația Partidului Social Democrat a intrat la negocieri cu șeful statului. Din partea PSD participă Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Vasile Dîncu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Încep consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier, în condițiile în care negocierile dintre partidele de dreapta s-au blocat duminică dimineața.

PNL îl propune pe Florin Cîțu, USR-PLUS pe Dacian Cioloș, iar PSD pe Alexandru Rafila.

Președintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, potrivit Administrației Prezidențiale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

  • Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Lista completă a delegațiilor care vor merge la Palatul prezidențial:

  • Delegație PNL: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartău.
  • Delegația USR PLUS: Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.
  • Delegația AUR: George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Șoșoacă.
  • Delegația PSD: Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Vasile Dîncu.
  • Delegația UDRM: Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Bíró Rozália, Antal Árpád.

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

Deputatul USR Tudor Pop susține că PNL vrea pozițiile cheie în guvern și legislativ. „A luat 25% la alegeri și are pretenții de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate pozițiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus partamentarul.

Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun și nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figurație pe lângă Ludovic Orban. Și vom respecta acest mandat”, a scris duminică pe Facebook deputatul Tudor Pop.

Surse politice spun că la Cotroceni partidele ar putea merge cu două propuneri de premier, pentru că cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.

Liderii celor trei partide au convenit să se vadă marţi, după consultările de la Cotroceni. Potrivit surselor apropiate negocierilor, fiecare partid va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, Florin Cîţu din partea PNL şi Dacian Cioloş, susţinut de USR-PLUS.

Cele trei partide au plecat de la Vila Lac 1 cu un acord să nu accepte traseismul politic, pentru a nu-şi completa majoritatea.

Partidul Social-Democrat a ironizat imediat rezultatele negocierilor avute de PNL, USRPLUS și UMDR și spune că „fumul alb anunțat era de fapt de la trabucurile pufăite”.

Reacția a venit după ce Dragoș Pîslaru (USRPLUS) anunța sâmbătă: Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției.

Se demonstrează că fumul alb anunțat ieri cu mare pompă de reprezentanții CDR 2.0 era, de fapt, de la trabucurile pufăite la negocieri. Oricât de priceput ar fi bucătarul de la Vila Lac 1, foamea de funcții și setea de putere nu s-au stins nici după 2 zile de discuții!”, au scris duminică reprezentanții PSD pe pagina de Facebook a partidului.

Se demonstrează că fumul alb anunțat ieri cu mare pompă de reprezentanții #CDR2.0 era, de fapt, de la trabucurile…Publicată de Partidul Social Democrat pe Duminică, 13 decembrie 2020

PSD va propune pentru a fi desemnat premier pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă premierul desemnat nu obține voturile majorității deputaților și senatorilor, procedura se reia, iar șeful statului va desemna un nou premier.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.