• Prigojin ar fi sugerat că a trimis sâmbătă un convoi înarmat într-o porțiune de 1.200 km spre Moscova.
  • Oficialii locali ruși au declarat că un convoi militar se afla pe principala autostradă care leagă partea de sud a Rusiei europene, la granița cu Ucraina, de Moscova.
  • Autoritățile ruse l-au acuzat pe Prigojin de organizarea unei revolte armate.

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a părut să sugereze că a trimis sâmbătă un convoi înarmat într-o porțiune de 1.200 km spre Moscova, într-o încercare improbabilă de a răsturna conducerea militară. Oficialii locali ruși au declarat că un convoi militar se afla pe principala autostradă care leagă partea de sud a Rusiei europene, la granița cu Ucraina, de Moscova, și au avertizat locuitorii să îl evite, scrie Reuters.

Cu câteva ore mai devreme, autoritățile ruse l-au acuzat pe Prigojin de organizarea unei revolte armate. Serviciul de securitate internă FSB a declarat că a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru răzvrătire armată, o infracțiune care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

Întoarcerea dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, părea cea mai mare criză internă cu care s-a confruntat președintele Vladimir Putin de când a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei – ceea ce el a numit o operațiune militară specială” – în februarie anul trecut. Prigojin, al cărui grup Wagner a fost vârful de lance în capturarea orașului ucrainean Bahmut luna trecută, îi acuză în mod deschis de luni de zile pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul de top al Rusiei, Valeri Gerasimov, de incompetență de rang și de faptul că i-au refuzat lui Wagner muniția și sprijinul în luptele sale din Ucraina.

În timp ce dușmănia lor părea să ajungă la un punct culminant, ministerul a emis o declarație în care spune că acuzațiile lui Prigojin nu sunt adevărate și reprezintă o provocare informațională”. Prigojin a declarat că acțiunile sale nu au fost o lovitură militară. Dar, într-o serie de mesaje audio, el a părut să sugereze că 25.000 de luptători erau în drum spre a înlătura liderii instituției de apărare de la Moscova.

Citește și