• Kim a spus în repetate rânduri că regimul său își construiește arsenalul militar în pregătirea unui război.
  • Seulul a spus că descrierile Nordului cu privire la capacitatea dronelor sunt exagerate.
  • Nordul a revendicat teste ale sistemului său „Haeil-5-23”.

Coreea de Nord spune că a efectuat un test al „sistemului său de arme nucleare subacvatice” ca răspuns la exercițiile efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia în această săptămână. Testarea dronelor sale subacvatice presupuse cu arme nucleare a avut loc în largul coastei sale de est, scrie BBC.

Nu există nicio altă dovadă că testele au fost efectuate, iar Seulul a spus că descrierile Nordului cu privire la capacitatea dronelor sunt exagerate. Japonia a refuzat să comenteze aceste rapoarte vineri. Nordul a revendicat teste ale sistemului său „Haeil-5-23”, dar cel mai recent incident are loc în timp ce Nordul a intensificat acțiunile militare în ultimele săptămâni.

Duminică, a susținut că a desfășurat o nouă rachetă balistică cu rază medie de acțiune alimentată cu combustibil solid. Aceasta a urmat exerciții cu foc viu la granița maritimă cu Coreea de Sud, în prima săptămână a lunii ianuarie.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

Liderul de la Phenian, Kim Jong Un, a fost, de asemenea, din ce în ce mai agresiv în direcția sa politică și în retorica – punând capăt mai multor acorduri care vizează menținerea păcii în ultimele luni. Vineri, Coreea de Nord a declarat că a fost provocată de exercițiile comune de la Washington, Seul și Tokyo să efectueze un test al armelor sale subacvatice, potrivit unui raport al agenției de stat KCNA.

Acesta a acuzat exercițiile de „destabilizare în continuare a situației regionale” și amenințarea securității Nordului. SUA, Coreea de Sud și Japonia spun că au efectuat mai multe exerciții în ultimul an ca răspuns de descurajare la frecvența tot mai mare a acțiunilor militare ale Coreei de Nord, care includ teste multiple ale rachetelor sale nucleare balistice și lansări de noi arme. Toate aceste acțiuni încalcă sancțiunile ONU.

Citește și