Coreea de Nord lansează o super-rachetă nucleară care se mişcă sub apă: ce este, cum funcţionează şi de ce o testează

Vehicles carrying 'Topol-M' strategic missiles drive to be viewed by Russian President Dmitry Medvedev (not in the picture) during his visit to the Teikovo Strategic Missile division based in the Ivanovo Region, about 240 km northeast of Moscow on May 15, 2008. Dmitry Medvedev said that Russia must continue to develop its Strategic Missile Forces (SMF) to meet global threats. AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHIPENKOV

După ce a cerut modificarea Constituţiei pentru a desemna Coreea de Sud drept „inamicul principal”, Kim Jong-un a testat un „sistem de arme nucleare submarin”. Cel puţin aceasta este definiţia folosită de KCNA, agenţia de presă de stat a Coreei de Nord.

Este sistemul nuclear subacvatic Haeil-5-23, o armă pe care Phenianul a definit-o ca fiind încă în curs de dezvoltare, dar care ar putea reprezenta o variantă strategică relevantă. Haeil-5-23 ar fi de fapt capabil să efectueze atacuri nucleare ascunse împotriva forţelor navale şi a porturilor printr-un sistem de drone subacvatice.

Testul a fost efectuat în Marea de Est a Coreei, aşa cum numeşte Phenianul Marea Japoniei. „Poziţia de contraatac a armatei noastre bazată pe focoase nucleare subacvatice este în continuare întărită, iar diferitele sale acţiuni de răspuns maritim şi submarin vor continua să descurajeze manevrele militare ostile ale marinelor americane şi aliate”, a informat agenţia pentru presa a regimului Kim. Haeil a efectuat primul său test în martie 2023, iar acesta este al patrulea test în mai puţin de un an.

Phenianul justifică această mişcare ca un răspuns la exerciţiile militare maritime comune ale Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite, exerciţii care au avut loc în ultimele zile. Manevrele trilaterale au implicat 9 nave de război, inclusiv portavionul cu propulsie nucleară al Marinei SUA, USS Carl Vinson.

Citește și

Exit mobile version