• Zelenski a ridicat simbolic drapelul pentru Ucraina în NATO, un steag adus din Bahmut.
  • România obține un plan regional pentru Marea Neagră și brigada de luptă deja staționată.
  • Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României, a evidențiat două concluzii importante după a doua zi a summitului.

Declarația finală a summitului de la Vilnius subliniază importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru NATO. Țara noastră va obține consolidarea flancului estic. Liderii de stat și guvern din cele 31 de state membre ale Alianței Nord Atlantice, au adoptat ieri cele mai cuprinzătoare planuri de apărare regională de la sfârșitul Războiului Rece. Iar NATO va invita Ucraina să intre în Alianță, când condițiile vor fi
îndeplinite.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României, îți spune care sunt concluziile după a doua zi a summitului de la Vilnius:

,,Ucraina se află într-o relație de parteneriat aprofundat cu Alianța Nord Atlantică. Din punctul de vedere al cooperării politice, Ucraina va sta la masă, practic cu 32 de state membre ale alianței pe poziții de egalitate în ceea ce privește aspectele tehnice. Sigur ajutoarele și sprijinul politic militar și pentru reconstrucție va continua, sunt în discuție fonduri uriașe care vor merge spre Kiev din acest punct de vedere.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE
HARRY POTTER DAY

Referitor la planurile regionale ale Alianței Nord-Atlantice, fostul ministru a menționat că s-a format blocul Mediterana Marea Neagră, cu sediul de comandă la Neapole. Acest bloc va planifica și organiza nu doar exerciții militare independente, ci și o distribuție logistică a forțelor militare în zona Mării Negre și Mării Mediterane.

,,Legat de aspectele planurilor regionale ale Alianței Nord Atlantice. Aici avem pe de o parte, ceea ce foarte bine ați menționat. S-a constituit blocul Mediterana Marea Neagră, cu sediul de comandă la Neapole și care practic va planifica și organiza nu numai exerciții independente, ci și o distribuire logistică a forțelor militare în zona Mării Negre și a Mării Mediterane.

Diaconescu a subliniat că ajutorul militar din partea Statelor Unite va continua, fiind discutată formalizarea unui acord între Ucraina și Statele Unite privind împrumutul și transferul de armament pentru sprijinul direct și utilizarea acestuia în teatrele de operațiuni.

Ajutorul militar va continua din partea Statelor Unite este și în discuție formalizarea unui acord Ucraina, Statele Unite legat de o lege care a fost promovată de președintele Biden în Congresul american privind împrumutul, transmiterea de armament nu numai pentru sprijin direct, ci și pentru a fi folosit în teatrele de operațiuni. ” , a spus Cristian Diaconescu la Aleph News.

Citește și

FOTO. Cele mai spectaculoase trasee din lume. Traficul mediu pe Katy Freeway este de peste 220.000 de vehicule

Cum poți să eviți cozile din aeroporturi? Sfaturile unui operator de bagaje

Un uriaș zăcământ de fosfor, descoperit în Norvegia. Cantitatea ar fi suficientă pentru a alimenta toate mașinile electrice de pe planetă, în următorii 50 de ani