• Putin amenință Occidentul cu arme nucleare: Kinjal, Zircon, Poseidon, Sarmat și Burevestnik.
  • Putin a spus că forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire.
  • Rusia a folosit rachete hipersonice Kinjal și Zircon în Ucraina.

Forțele strategice nucleare sunt pregătite pentru luptă, a declarat astăzi Vladimir Putin în discursul său anual către națiune.

Putin a făcut referire la sistemele de rachete hipersonice Kinjal, prima armă hipersonică folosită vreodată într-un război, dar și la complexul Zircon, precum și la rachetele balistice Sarmat și armele aflate încă în dezvoltare, ambele cu propulsie nucleară și focos nuclear, torpila Poseidon și racheta Burevestnik.

Nu este prima dată când Putin vorbește despre armele noi ale Rusiei și amenință cu războiul nuclear.

Cât de periculoase sunt aceste dispozitive de distrugere în masă?

Putin le-a prezentat prima dată în 2019. De ce această așa-zisă înaltă tehnologie rusească, de fapt, nu este chiar atât de înaltă?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În primul rând, vorbim despre rachetele hipersonice Kinjal și Zircon. Sunt primele folosite în luptă în Ucraina. Prima dată a fost Kinjal și pe urmă Zircon. Aceste rachete hipersonice zboară cu o viteză mai mare de cinci ori decât cea a sunetului. Statele Unite puteau să dezvolte astfel de rachete – și China a dezvoltat de altfel, dar nu declară – însă este un pericol foarte mare. Au considerat atunci experți americani faptul că, în momentul în care vezi o astfel de rachetă care zboară cu peste 10.000 km/oră nu mai ai timp să-l întrebi pe celălalt „Este un accident? Ce-i cu racheta asta care vine spre noi, aveți vreun exercițiu?” și atunci există un risc foarte mare de izbucnire a unui război prin accident, prin proasta comunicare sau lipsa comunicării, că nu ai timp.

Din această cauză Statele Unite nu le-a dezvoltat, însă Rusia le-a dezvoltat. Este vorba de racheta Kinjal care este o rachetă hipersonică lansată de pe avioane. Are un focos nuclear sau unul clasic. A fost folosită în Ucraina cu unul clasic. Ucraina a și recuperat o astfel de rachetă. De altfel ea a putut fi distrusă destul de ușor cu sistemul de rachete antiaeriene PATRIOT americane. Poate lovi obiective terestre, dar și maritime. Are o lungime de 7m, un diametru de peste 1m și o rază de acțiune de 2.000km un focos de 100kg explozibil dacă vorbim de un focos clasic sau un focos de 50 de kilotone, este de două ori mai mare decât a avut bomba de la Hiroshima.

A 2-a rachetă folosită, tot hipersonică, folosită de Rusia în Ucraina, este Zircon codificare NATO SEN-N33 prima Kinjal are codificare NATO AS-24. Zirconul se folosește de pe nave, în special de pe fregate și submarine. Are atât focos nuclear dar și focos clasic. Poate lovi nave sau obiective terestre. Are o lungime de 9m, un diametru de 60cm și o rază de acțiune de 1.000km, însă focosul este mult mai mare decât la prima. Are 200 kilotone dacă vorbim de un focos nuclear, adică de 10 ori mai puternic decât a avut cel care a produs explozia de la Hiroshima.

A 3-a armă pe care Putin o prezintă este o rachetă balistică intercontinentală SARMAT RS-28 Sarmat, codificare NATO SS-X29. Presa rusă o mai numește pe aceasta și SATAN-2. Poate transporta între 10 și 24 de focoase nucleare. Are o rază de acțiune în funcție de tipul de de traiectorie de până la 35.000 km iar o greutate de 208t.

Este cea mai mare rachetă care este în la semnalul Rusiei și bineînțeles mai sunt încă două arme pe care nicio țară n-a încercat să facă așa ceva din cauza pericolului pe care îl reprezintă și anume arme cu propulsie nucleară dar și focos nucleară. Și aici vorbim de o rachetă de croazieră burevestnic codificare NATO Skyfall. Această rachetă este în dezvoltare de mai mulți ani. A avut loc și un accident în 09/08/2019 când au fost radiații într-o localitate din extrem îndepărtat al Rusiei. Dar atunci Rusia nu a recunoscut problema. Am înțeles că și câțiva experți cercetătorul și-a și-au pierdut și au pierdut viața. Această rachetă se spune că are o rază globală. Având o propulsie nucleară este normal să să aibă o rază globală, adică PA să facă în conjurul pământului de câteva, de câteva ori, are o lungime de 12, de 12m și altă să zicem așa.

Invenție de-a lui Putin este o torpilă, la fel cu propuse nucleară. Poseidon are indicativ NATO Canion. Ea poate fi lansată în special de pe un submarin. Are o lungime de 20m, un diametru de 2m și bineînțeles o rază de acțiune considerată nelimitată, ținând cont că are propulsie nucleară. Se poate scufunda până la o adâncime de 1.000m, poate să aibă o viteză de 180km/h, se laudă Rusia că această armă poate distruge un oraș de coastă din Statele Unite.

Astfel de arme așa-zis ascunse sau foarte rapide, Statele Unite nu a vrut să le dezvolte. Orice țară care are o tehnologie avansată poate să le dezvolte, dar nu le-a dezvoltat tocmai din cauza unui risc foarte mare de accident, deoarece nu le observi. În momentul în care vezi că vine ceva, de exemplu, cum este, Poseidon pe sub apă, poți să reacționezi, poți să lansezi ceva și pot să fie, să nu fie, chiar racheta rusească Poseidon.

Din această cauză, toate aceste arme sunt periculoase – nu fiindcă ar avea o tehnologie ce n-a mai văzut lumea, ci pentru faptul că au o tehnologie care nu le face vizibile foarte ușor. Și atunci comunicarea dintre Rusia și China sau Rusia și Statele Unite este mult mai grea și riscul unui război nuclear prin accident este destul de mare.

Citește și