• 600 de copii au murit în războiul din Ucraina și peste 1.100 au fost răniți.
  • „Copiii războiului” suferă de tulburări psihice, inclusive PTSD, depresie și anxietate.
  • Copiii expuși la război tind să aibă o sănătate fizică precară pe termen lung.

Cel mai dureros bilanț al războiului. 600 de copii morți în războiul din Ucraina și peste 1.100 răniți.

„Astăzi nu voi intra în panică și nu voi plânge. Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei se uită”. Acestea au fost cuvintele primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, în prima zi de război. Conflictele din Ucraina, Gaza și Sudan au făcut ca milioane de copii să-și piardă familiile, să fugă din casele lor sau chiar să fie ei înșiși prinși în lupte.

Cum sunt afectați copiii care sunt prinși în țările care se află în război?

Astfel de copii expuși la război, care adesea trăiesc simultan mai multe evenimente traumatice, prezintă riscuri mult mai mari de tulburări psihologice, inclusiv sindromul de stres post-traumatic, depresie și anxietate.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

De asemenea, ei tind să aibă o sănătate fizică mai precară pe termen lung. De exemplu, o cercetare efectuată pe copiii germani care au suferit traume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a constatat că, la vârsta a treia, copiii aveau de două ori mai multe șanse de a suferi insuficiență cardiacă congestivă, de trei ori și jumătate mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral și de cinci ori mai multe șanse de a face cancer, printre alte probleme de sănătate.

Zeci de ani de cercetări au descoperit că diverse tipuri de traume trăite în copilărie – chiar și în primii ani de viață – pot reconfigura sistemul nervos al unui copil, schimbând calea dezvoltării sale, riscul de tulburări psihologice și, chiar, sănătatea sa fizică pe termen lung. Și pentru că s-au împlinit 2 ani de când copiii Ucrainei trec prin traume, hai să ne amintim de ei.

Citește și