• În vizita sa la Moscova, șeful politicii externe a UE s-a confruntat cu întrebări legate de drepturile omului ale UE și a criticat public politica SUA.
  • Lavrov a denunțat sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei, numindu-le „restricții nelegitime”.
  • Lavrov a criticat Occidentul pentru concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar.
  • Borrell a recunoscut că UE nu a făcut niciun pas în direcția impunerii de noi sancțiuni asupra Rusiei în cazul Navalnîi.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a efectuat vineri o vizită la Moscova, prima de acest gen în ultimii trei ani, și l-a ascultat în tăcere pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov spunând că UE un „partener pe care nu te poți baza”, scrie Politico. De asemenea, Lavrov i-a acuzat pe liderii europeni că au mințit în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Borrell a insistat să facă această călătorie, despre care a spus că reprezintă un răspuns la o invitație mai veche a lui Lavrov, la câteva zile după ce Rusia a fost criticată la nivel internațional pentru întemnițarea liderului opoziției, Navalnîi, și a declarat că este important să continue dialogul. Dar, cu toate că Borrell le-a spus miniștrilor de externe ai UE că nu dorește să își asume doar rolul unui „poștaș”, care transmite niște mesaje, el nu a precizat niciun obiectiv clar al vizitei sale, în afară de acela de „a lăsa deoparte retorica negativă”.

Borell condamnă public politica SUA față de Cuba

La o conferință de presă desfășurată vineri dimineață, Borrell a fost atacat de agenția de presă rusă Sputnik, aservită guvernului, cu o întrebare despre Cuba, fostul ministru de externe al Spaniei fiind momit să condamne embargoul american asupra Havanei. Același jurnalist i-a pus o altă întrebare lui Borrell despre presupusele încălcări ale drepturilor omului în Letonia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

S-a văzut clar că Borrell nu pregătit pentru un astfel de atac.

„Despre Cuba, sunt puțin surprins, nu mă așteptam să vorbesc despre Cuba aici, la Moscova”, a spus el înainte de a răspunde la întrebare. „Știți că Uniunea Europeană respinge embargoul american impus Cubei și continuăm să exprimăm acest lucru și față de noua administrație americană”, a afirmat el. „Ne așteptăm ca administrația SUA să-și revizuiască poziția cu privire la Cuba”.

Lavrov a profitat de ocazie, subliniind un dezacord evident între Bruxelles și Washington, și criticând dur politica de sancțiuni din partea UE, pe care a acuzat-o de ipocrizie, numind multilateralismul drept o acoperire pentru „excepționalismul” occidental.

„Aici avem opinii convergente cu Uniunea Europeană”, a continuat Lavrov, „că am putea lucra cu partenerii noștri doar prin dialog, fără a folosi ultimatumuri, pedepse și acțiuni unilaterale, pedepsindu-i pe cei care doresc să dezvolte relații normale prin impunerea de restricții extrateritoriale – acestea sunt metode și instrumente din trecutul colonial. Ar trebui să spun că Uniunea Europeană începe să folosească aceste instrumente care au fost inventate de Statele Unite, ceea ce este un lucru rău”.

În alte câteva puncte ale conferinței de presă, Lavrov a denunțat sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei, numindu-le „restricții unilaterale și nelegitime… impuse sub false pretexte”.

Lavrov cere UE revizuirea atitudinii față de Moscova

Lavrov a adăugat că speră ca aceste chestiuni să fie abordate la un summit al liderilor membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, idee propusă de președintele rus Vladimir Putin, despre care Lavrov a menționat că a fost susținută de președintele francez Emmanuel Macron.

„La acest eveniment, ar fi important să înțelegem, să stabilim ce lume încercăm să construim, o lume multipolară care va asigura cu adevărat egalitatea tuturor actorilor cheie, inclusiv a Uniunii Europene, sau o lume multipolară, multilaterală doar cu numele”, a afirmat Lavrov.

Borrell a declarat că a transmis nemulțumirea UE cu privire la închiderea lui Navalnîi. „I-am transmis ministrului Lavrov profunda noastră îngrijorare și am reiterat apelul nostru pentru eliberarea sa și lansarea unei investigații imparțiale a otrăvirii sale”, a afirmat el.

Dar remarcile sale au fost eclipsate de reproșul ferm al lui Lavrov legat de concluzia Occidentului că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar. Concluzia aceasta a fost anunțată personal de către cancelarul german Angela Merkel la Berlin, unde a fost tratat Navalnîi, iar laboratoarele din Franța și Suedia, precum și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, au confirmat constatările germane.

În general, întâlnirea a fost una dezastruoasă pentru Borrell, care a recunoscut că UE nu a făcut niciun pas în direcția impunerii de noi sancțiuni asupra Rusiei în cazul Navalnîi.

Borrell, a rămas apoi tăcut și semi-zâmbitor în timp ce Lavrov a luat cel din urmă cuvântul pentru a spune că UE „nu este de încredere” și că speră ca șefii de state ai UE să aibă o discuție despre Rusia la summitul Consiliului European din martie, pentru a adopta o nouă abordare.

„Ne obișnuim cu faptul că Uniunea Europeană încearcă să impună restricții unilaterale, restricții nelegitime și plecăm în acest stadiu de la presupunerea că Uniunea Europeană este un partener pe care nu te poți baza”, a afirmat Lavrov. „Sper că revizuirea strategică, care va avea loc în curând, se va concentra asupra intereselor cheie ale Uniunii Europene și că aceste discuții vor face ca legăturile dintre noi să fie mai constructive”., a adăugat diplomatul rus.

„Lavrov a înscris gol după gol”

La câteva minute de la încheierea conferinței de presă, Comisia Europeană a primit o mulțime de întrebări cu privire la călătoria lui Borrell, în cadrul conferinței de presă zilnice, dar serviciul purtătorului de cuvânt a oferit puține informații clare și a repetat insistența lui Borrell de a încuraja dialogul cu Moscova, reiterând totodată poziția UE, de a cere eliberarea lui Navalnîi.

La Bruxelles, diplomații și-au exprimat consternarea. „Așa cum era de așteptat, prestația lui Lavrov a fost mai bună decât cea a lui Borrell”, a declarat un înalt diplomat UE. „Vorbind în limbaj de fotbal, Lavrov a înscris gol după gol … Și Borrell nu a apărat niciunul. Fără apărare și fără atac”.

Un al doilea diplomat UE a spus că Borrell „nu a fost pregătit pentru multe întrebări. Din păcate, Lavrov a jucat după propriile reguli”.