• Ultimele sondaje pentru alegerile europene arată că PPE rămâne în frunte, urmat de grupul social-democrat.
  • Extrema dreaptă crește continuu pe seama stângii și a centriștilor și ar obține 32 de deputați în plus.
  • Trei dintre cele patru instituții majore ale Uniunii Europene își vor schimba conducerea după alegerile europene: Comisia, Parlamentul, Consiliul European.
  • Christine Lagarde va rămâne președinte al Băncii Centrale Europene după vot. Mandatul său, nereînnoibil, se va încheia în 2027.

Au mai rămas 50 de zile până la viitoarele alegeri europene. Cum ar arăta Parlamentul European dacă votul ar avea loc astăzi și care ar fi echilibrul de putere în cadrul instituțiilor?


Cum arată sondajele la nivel European pentru alegerile din 6 iunie?

Proiecțiile Europe Elects arată un hemiciclu care s-ar înclina puțin mai spre dreapta decât în prezent. Partidul Popular European va rămâne principala forță politică în Parlament, cu 181 de locuri. Pe locul doi ar urma social-democrații (SD), cu 138 de locuri, cu doar un deputat mai puțin decât astăzi. Liberalii și centriștii Renew, a treia forță politică din PE, considerată centrală în formarea majorităților – continuă să scadă în intențiile de vot: ar trece de la 102 la 85 de locuri.

Aceste scăderi ar beneficia în continuare forțelor politice naționaliste sau suveraniste de dreapta, Identitate și Democrație (ID) și Conservatori și Reformiști Europeni (CRE) care ar câștiga 80, respectiv 79 de locuri, față de 59 și 68 din mandatul anterior. Marile delegații ID ar fi concentrate în Franța (RN, 27 de locuri), Germania (AfD, 16 locuri), Țările de Jos (PVV, 9 locuri) și Italia (Liga, 8 locuri). Pentru conservatorii și reformiștii europeni, cea mai mare parte a trupelor s-ar afla în Italia (Frații Italiei, partidul Georgiei Meloni, 25 de locuri) și în Polonia (PiS, 14 locuri).
Extrema stângă ar avea un total de 47 de locuri.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE


Ce efect ar avea aceste rezultate asupra celorlalte instituții europene?

Trei dintre cele patru instituții majore ale Uniunii Europene își vor schimba conducerea după alegerile europene: Comisia, Parlamentul, Consiliul European. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, considerat un „post de top”, va fi și el schimbat.
Această ultimă poziție a fost deținută întotdeauna de socialiști de la crearea ei. Doar Christine Lagarde va rămâne președinte al Băncii Centrale Europene după vot. Mandatul său, nereînnoibil, se va încheia în 2027.


O regulă nespusă este că partidul care vine primul la alegerile europene câștigă președinția Comisiei Europene, in cazul de fata favorita este UVDL. Președintele Parlamentului European este ales pentru un mandat reînnoit de doi ani și jumătate. Un acord tacit prevede o alternanță între PPE și PSE la președinție.

Citește și