- Analiștii sunt de acord să spună că nicio țară din zonă nu poate face un război cu Israelul.
- Analiștii apreciază că Iranul era obligat să răspundă.
- Washington a anunțat clar că nu dorește escaladarea conflictului.
Atacul neașteptat de noaptea trecută al Iranului împotriva Israelului a restartat harta geopolitică, dezvăluind alianțele. Țările occidentale, în principal SUA, care, în urmă cu doar o săptămână dadea un ultimatum premierului Netanyahu, și-au reafirmat solidaritatea față de Israel. Ce concluzii se pot trage?
Advertisment
În urmă cu o săptămână președintele Biden îi dăduse un ultimatum premierului Netanyahu în ceea ce privește continuarea operațiunilor în Gaza. Majoritatea liderilor occidentali au fost și ei destul de clari în acest sens, dar toate acestea fac acum parte din trecut. Chiar dacă este vorba despre o nuanță, și anume dacă Israel este atacat aliații săi au strâns rândurile și au afirmat toți că sunt alături de Israel gata să-l apere. Acest lucru s-a întâmplat clar în această noapte. În mod oficial, piloții Statelor Unite și Marea Britanie au decolat pentru interceptare și au doborât rachete și drone lansate de Iran, dar și Franța care nu a făcut declarații în acest sens, s-a implicat și ea în această noapte. În mod evident apărarea israeliană a răspuns eficient acestui atac. Analiștii sunt de acord să spună că nicio țară din zonă nu poate face un război cu Israelul, nici măcar un război convențional, pentru că altfel Israelul are arma nucleară. Analiștii apreciază că Iranul era obligat să răspundă după atacarea consulatului său din Siria, pentru a nu-și pierde credibilitatea, dar a făcut-o în așa fel încât loviturile sale să facă posibilă o retragere strategică, ceea ce ambasadorul său la Națiunile Unite a și anunțat: „Am ripostat! Considerăm conflictul închis.”
Washington a anunțat clar că nu dorește escaladarea conflictului. Nu este sigur însă dacă Netanyahu va urma recomandările sale. Israelul așteaptă de mult să lovească siturile nucleare ale Iranului, care se află foarte aproape de a obține arma nucleară. Regimul Iranului se confruntă de mai bine de un an cu proteste interne, deci e departe de a avea adeziune largă a populației.
Recomandări
Conflictul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu sunt interdependente. Dacă un nou război fierbinte îl aranjează pe Putin, el riscă să-și vadă unul dintre furnizorii de drone foarte ocupat o vreme.
Citește și
- Care este următoarea mișcare a Israelului? Attila Șomfalvi, analist politic din Israel: „Aseară, lumea era la bere. Oamenii sunt obișnuiți cu conflictele”
- Cum evoluează războiul din Israel?
- Conflictul Iran-Israel a acaparat prima pagină a marilor publicații de business din lume. Ce scriu analiștii financiari despre impactul conflictului
Partenerii noștri