• Dacă vaccinul anti-COVID îți provoacă efecte adverse, intri pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, la secțiunea Reaportarea Efectelor adverse
  • Completezi un formular cu datele personale, numărul adeverinței de vaccinare, informatii despre efectele adverse și medicamentele pe care le-ai luat
  • Niciunul dintre responsabilii cu campania de vaccinare nu a răspuns la întrebarea „Ce se întâmplă ulterior?”

Vaccinarea a început, dar există în continuare o mulțime de semne de întrebare. Unul este legat de reacțiile adverse.

Dacă vaccinul anti-COVID îți provoacă efecte adverse, intri pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, la secțiunea Reaportarea Efectelor adverse. Ai două variante: online, sau varianta clasică, în care trmiti raportarea prin posta.

Practic, completezi un formular cu datele personale, numărul adeverinței de vaccinare, informatii despre efectele adverse și medicamentele pe care le-ai luat. Fie o descarci, o completezi cu pixul și o trimiți prin poștă, fie raportezi problemele online.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
LA UN SWIPE DISTANȚĂ

Niciunul dintre responsabilii cu campania de vaccinare nu a răspuns la întrebarea „Ce se întâmplă ulterior?”. Tot ce știm este că fișele ajung la ANM, iar aici se centralizează. Se va ține o evidență a numărului de pacienți care reclamă efecte adverse și a tipului de reacții. Autoritățile par că nu știu cum vor gestiona mai departe situați.

Știm că au apărut reacții adverse severe la o asistentă din SUA și la doi pacienți din Marea Britanie. Nu avem prea multe informații despre ce se va întâmpla dacă apar și la noi.

Valeriu Gheorghiță a spus că în fiecare centru de vaccinare există truse cu adrenalină. Cei trei pacienți din SUA și UK erau pe punctul de a intra în șoc anafilactic. În cazul asistentei din SUA, medicii i-au făcut adrenalină, pentru a o stabiliza.