• România ar putea avea de suferit dacă pensiile se măresc cu 40% – măsură nesustenabilă
  • Analiști: Și celelalte agenții de rating vor păstra actualul calificativ al României
  • Hostiuc: Moody’s așteaptă să treacă alegerile și să vadă noul Guvern
  • Agenția Moody’s a păstrat România pe ultima treaptă recomandată investitorilor

României i-a trecut glonțul pe la ureche – glonțul rece al economiei.
Agenția de evaluare financiară Moody’s a decis aseară ratingul nostru de țară. Și l-a păstrat pe cel existent. Pentru analiști, asta era măsura așteptată.
Pe de altă parte, în țara noastră nu curge lapte și miere – și mai plutește în aer și problema creșterii cu 40% a pensiilor.

Cristian Hostiuc, director editorial ZF: „Ideea este că nu am scăpat de glonțul pe la ureche, pentru că Moody’s a amânat revizuirea periodică a rating-ului de țară a României – deci nu a luat decizia de a păstra rating-ul. Moody’s ne-a dat un timp, în mod cert până la data alegerilor, până după alegeri până la formarea noului Guvern, și pentru a vedea dacă și noul Guvern sau noul Parlament își vor menține decizia de a majora pensiile cu 40%. Deci noi am primit o perioadă de respiro de câteva luni, de 2 luni de zile. În cazul în care în această perioadă va intra în vigoare această majorare de 40% – este puțin probabil – atunci în mod cert vom avea o reducere de rating, cu toate consecințele de rigoare”

Ce schimbă un rating de țară mai slab

Cristian Hostiuc, director editorial ZF: ,,Dacă România va intra în categoria Junk, imediat va crește cursul de schimb, cursul valutar, vom plăti mai mult pentru o rată la bancă sau mașină – pe de altă parte, am putea vedea o creștere din nou a dobânzilor. Toți vom plăti mai mult la bancă sau la agenții”

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT