• Mifepristona este utilizată în combinație cu un alt medicament numit misoprostol pentru a efectua avorturi cu medicamente.
  • Decizia de a menține problema în așteptare le oferă judecătorilor puțin mai mult timp pentru a lua în considerare cererile administrației președintelui Joe Biden.
  • Administrația încearcă să apere mifepristona în fața interdicțiilor și restricțiilor tot mai mari cu privire la avort.

Judecătorul Curții Supreme a SUA, Samuel Alito, a prelungit miercuri cu două zile blocarea temporară a limitelor stabilite de instanțele inferioare privind accesul la pilula de avort mifepristona, într-o contestare a grupurilor anti-avort la aprobarea de reglementare federală a medicamentului, scrie Reuters.

Decizia de a menține problema în așteptare le oferă judecătorilor puțin mai mult timp pentru a lua în considerare cererile administrației președintelui Joe Biden și ale producătorului de pilule Danco Laboratories de a bloca o ordonanță preliminară emisă de judecătorul de district Matthew Kacsmaryk din Texas din 7 aprilie, care ar limita foarte mult disponibilitatea mifepristonei în timp ce litigiul continuă. Ordinul lui Alito a prelungit pauza în dispută până vineri, la 23:59. El a oprit anterior hotărârile instanței inferioare până la sfârșitul zilei de miercuri.

Curtea Supremă are o majoritate conservatoare de 6-3. Administrația încearcă să apere mifepristona în fața interdicțiilor și restricțiilor tot mai mari cu privire la avort, adoptate de statele conduse de republicani, de când Curtea Supremă, în iunie 2022, a anulat hotărârea Roe v. Wade din 1973, care legalizase procedura la nivel național.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Alito a fost autorul acestei hotărâri. Casa Albă este pregătită pentru o lungă luptă juridică pe această problemă, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre. „În mod clar, urmărim cu atenție acest lucru… Suntem pregătiți pentru orice rezultat”, a adăugat Jean-Pierre.

Citește și