- Israelul menține controlul asupra spațiului aerian și a teritoriului maritim din Gaza și aplică, de asemenea, o blocadă, împreună cu Egiptul.
- Timp de aproximativ un deceniu, până în 2006, Gaza a fost guvernată de Autoritatea Palestiniană, organism care administrează și Cisiordania.
- ONU estimează că peste 5.200 de locuitori din Gaza au fost uciși în conflictele sporadice cu Israelul.
De când gruparea militantă islamistă Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007, enclava mică și suprapopulată a fost punctul central al conflictului militar dintre Israel și palestinieni. Mii de locuitori din Gaza au murit în urma atacurilor aeriene israeliene provocate în principal de atacuri cu rachete lansate de luptătorii Hamas sau, în cel mai recent caz, de alți militanți. Frecventele întreruperi de energie electrică, sărăcia cruntă și teama constantă de noi bombardamente i-au făcut pe mulți locuitori din Gaza să viseze la evadare. Aceasta este rareori o opțiune: Circulația în interiorul și în afara teritoriului fiind sever restricționată, acesta a fost descris de unii activiști pentru drepturile omului ca o închisoare în aer liber, scrie Bloomberg.
Ce este Gaza?
Cunoscută și sub numele de Fâșia Gaza, Gaza este un teritoriu cu o lungime de aproximativ 40 km și o lățime de 7,5 mile, delimitat de Israel, Egipt și Marea Mediterană. Făcând cândva parte din Imperiul Otoman și, mai târziu, din Imperiul Britanic, a devenit un refugiu pentru aproximativ 200.000 de palestinieni în urma războiului arabo-israelian din 1948. Egiptul a condus Gaza până când a pierdut-o în favoarea Israelului în Războiul de Șase Zile din 1967. În 2005, Israelul și-a retras trupele din Gaza și a abandonat așezările de cetățeni israelieni. În prezent, Gaza este unul dintre cele două teritorii, alături de Cisiordania, în care palestinienii exercită o autonomie limitată. Israelul menține controlul asupra spațiului aerian și a teritoriului maritim din Gaza și aplică, de asemenea, o blocadă, împreună cu Egiptul.
Cine guvernează teritoriul?
Timp de aproximativ un deceniu, până în 2006, Gaza a fost guvernată de Autoritatea Palestiniană, organism care administrează și Cisiordania și care este dominat de Fatah, principala facțiune a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, care a semnat un acord de pace cu Israelul. În acel an, Hamas, care respinge Israelul, a câștigat alegerile legislative. După luni de lupte, Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza. Israelul a răspuns prin impunerea unei blocade, spunând că trebuie să își protejeze populația. De atunci, Israelul și militanții Hamas din Gaza au avut patru confruntări militare semnificative. În timp ce Hamas controlează securitatea în Gaza, finanțarea pentru sănătate, energie electrică și alte servicii provine în principal de la Națiunile Unite și de la țări străine, fie direct, fie prin intermediul Autorității Palestiniene.
Cum e viața în Gaza?
ONU estimează că peste 5.200 de locuitori din Gaza au fost uciși în conflictele sporadice cu Israelul. Mulți dintre ei sunt copii și majoritatea au murit în urma atacurilor aeriene israeliene. Un raport din 2021 al grupului de advocacy Euro-Med Monitor a afirmat că nouă din zece copii din Gaza sufereau de o formă de traumă legată de conflict. Majoritatea locuitorilor din Gaza trăiesc în tabere de refugiați care au fost înființate în urmă cu peste șapte decenii pentru a găzdui palestinienii strămutați în războiul din 1948. Având o activitate economică limitată, mulți dintre ei se bazează încă pe rațiile ONU. Blocada de 15 ani a Israelului a adâncit, de asemenea, sărăcia În fiecare zi au loc întreruperi de energie electrică timp de câteva ore. Cea mai mare parte a apei de la robinet este nepotabilă, ceea ce obligă gospodăriile să cumpere apă desalinizată de la vânzători privați. Critica deschisă a Hamas este periculoasă, dar mulți locuitori din Gaza se plâng în privat.
De ce nu se schimbă nimic?
Un teritoriu izolat, lipsit de resurse naturale, cu o lungă istorie de sărăcie și o majoritate de refugiați se confruntă cu provocări enorme în orice circumstanțe. La aceasta se adaugă faptul că atât Israelul, cât și Egiptul privesc Gaza cu teamă și suspiciune atât timp cât este condusă de Hamas. Ei mențin o blocadă și distrug tunelurile folosite pentru a introduce ilegal bunuri. În ultimii ani, Israelul a luat măsuri limitate pentru a ușura situația dificilă din Gaza, inclusiv eliberarea de permise pentru 20 000 de locuitori din Gaza pentru a lucra în Israel, unde câștigă de 10 ori mai mult decât ar câștiga acasă. Dar există puține speranțe imediate pentru un acord de pace care ar îmbunătăți semnificativ condițiile de viață. Situația este complicată de prezența în Gaza a unui grup mai mic și chiar mai militant, independent de Hamas, care a fost responsabil pentru cele mai recente atacuri asupra Israelului.
Ce a cauzat violențele recente?
Grupul Jihadul Islamic a lansat aproximativ 100 de rachete asupra Israelului după ce unul dintre membrii săi a murit în urma unei greve a foamei într-o închisoare israeliană. Cele mai multe au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului, evitându-se astfel producerea de victime. Israelul a răspuns prin asasinarea a patru comandanți de top ai Jihadului Islamic și a aproximativ 20 de civili. Acesta este și mai puțin dispus să facă compromisuri cu Israelul și s-a dovedit dispus să acționeze singur împotriva inamicului lor comun.
Citește și
- Liderii europeni condamnă ferm atacul terorist al Hamas/ Iohannis: Suntem în deplină solidaritate cu Israelul
- VIDEO- LIVE UPDATE Zeci de rachete au fost trase din Fâșia Gaza spre Israel. Armata Israeliană a declarat că este pregătită de război
- Hamas a lansat un baraj de peste 5.000 de rachete asupra Israelului/ Analist de politică externă: Relațiile din toată zona Orientului Mijlociu sunt puse sub semnul întrebării