• Un judecător din statul Washington a ordonat FDA să mențină disponibilitatea „statu quo” a mifepristonei.
  • Democrații, susținătorii drepturilor reproductive și furnizorii au promis că vor continua să lupte pentru a proteja disponibilitatea drogurilor.
  • Biden a numit hotărârea următorul mare pas către interzicerea națională a avortului.

Democrații consideră „periculoasă” și „draconică” o decizie a unui judecător din Texas care amenință accesul la un medicament utilizat pe scară largă pentru avort, cerând Casei Albe să facă mai mult pentru a proteja aceste drepturi, relatează The Guardian.

La aproape un sfert de secol după ce Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat pilula de avort mifepristonă, judecătorul federal Matthew Kacsmaryk a încercat vineri să invalideze decizia agenției, pronunțând un ordin fără precedent care – dacă va fi menținut – ar restricționa sever accesul la una dintre cele mai multe metode frecvent utilizate de întrerupere a sarcinii.

Într-o hotărâre judecătorească , pronunțată la câteva minute după, un judecător din statul Washington a contrazis decizia Texas, ordonând FDA să mențină disponibilitatea „statu quo” a mifepristonei. Acolo unde procedura rămâne legală, democrații, susținătorii drepturilor reproductive și furnizorii au promis că vor continua să lupte pentru a proteja disponibilitatea drogurilor.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Într-o declarație, Biden a numit hotărârea „următorul mare pas către interzicerea națională a avortului pe care aleșii republicani au promis să facă legi în America” și s-a angajat să combată decizia lui Kacsmaryk. Vineri seara, departamentul de justiție a anunțat că va contesta decizia din Texas și a spus că revizuiește decizia de la Washington.

Ordinele judecătorești contradictorii au lăsat multă incertitudine cu privire la viitorul accesului la avort, ridicând probabil problema la Curtea Supremă a SUA. Democrații îndeamnă administrația să acționeze mai agresiv. „Ignorați această hotărâre”, a spus senatorul american Ron Wyden, un democrat din Oregon, argumentând că FDA are autoritatea de a ignora decizia lui Kacsmaryk, care a fost numit în banca federală de Casa Albă Donald Trump.

Wyden a adăugat: „FDA, medicii și farmaciile pot și trebuie să își desfășoare munca ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat și să mențină mifepristona accesibilă femeilor din toată America.”

Mifepristona este prima pastilă dintr-un regim de avort cu două medicamente, care este aprobat pentru utilizare până în a 10-a săptămână de sarcină. Mai mult de jumătate dintre avorturile din SUA se bazează pe medicamente, iar decizia din Texas, dacă ar fi lăsată în picioare, ar avea ramificații grave pentru acces.

Citește și