Închisoare pentru defăimarea drapelului și a imnului

Între 6 luni și 3 ani. Asta este pedeapsa pe care o vor deputații pentru cei care vor defăima drapelul țării sau imnul național.

Proiectul a trecut deja de Senat și așteaptă votul final Camera Deputaților. Demersul a născut însă dezbateri. Îți amintești și tu că la proteste ample, precum cel după tragedia din Colectiv, drapelul avea diferite mesaje scrise cu markerul sau chiar era tăiat pe mijloc. Incriminarea dorită de deputați îngrădește libertatea de exprimare?

Dragostea de ţară declamată de mulţi parlamentari trebuie să cunoască şi alte modalităţi de exprimare decât pedepsirea cu închisoarea a vocilor critice sau nonconformiste”, este de părere APADOR-CH, asociație pentru drepturile omului.

„Este în mod limpede o limitare a libertății de exprimare a cetățenilor. Doar că asta nu este atât de grav precum pare. Libertatea de exprimare este limitată chiar prin textul constituțional care o consacră: articolul 30 alineatul 7, cu privire la libertatea de exprimare, sunt interzise defăimarea țării și a națiunii”, explică avocatul Andrei Săvescu.

Avocatul mai spune că sunt incriminate doar defăimările făcute cu intenție, nu și prelucrările artistice, umoristice.

„Pe de altă parte, sunt incriminate doar manifestările publice de defăimare, nu și defăimările într-un cadrul restrâns care nu sunt de natură să deranjeze”, conchide Săvescu.

Exit mobile version