• Numărul delfinilor din fluviul Tajo, care străbate Lisabona, a crescut semnificativ odată cu reducrerea poluării.
  • Capitala Portugaliei urmează să găzduiască o conferință a Organizației Națiunilor Unite privind oceanele.
  • Potrivit ONU, oceanele se confruntă cu o amenințare gravă din cauza încălzirii globale, a poluării și a acidificării.
  • Oceanele reprezintă cea mai mare zonă nereglementată cuprinzător de pe planetă.

Delfinii care înoată dinspre Oceanul Atlantic spre gura de vărsare a fluviului Tajo la Lisabona prosperă pe măsură ce poluarea din apă a fost redusă. Numărul acestora a crescut semnificativ în ultima vreme.

„În ultimii 10 ani, odată cu îmbunătățirea apei, am început să vedem animale sălbatice mult mai frecvent”, spune marinarul și ghidul local Bernardo Queiroz, care organizează excursii pentru a vedea delfini cu bot și delfini comuni în râu. „Obișnuiam să vedem delfinii de 10 ori pe an, iar acum îi avem 200 de zile pe an”, spune el.

Delegații care vor participa săptămâna viitoare la o conferință a ONU la Lisabona ar putea să se inspire pentru eforturile lor de protejare a oceanelor dacă se vor uita pe ferestrele sălii de conferință la cel mai lung râu din Portugalia, unde delfinii care se zbenguie fac deliciul localnicilor și turiștilor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Oficiali de rang înalt și oameni de știință din peste 120 de țări urmează să participe la Conferința ONU privind oceanele, care va dura cinci zile și va începe luni la Lisabona. Organizația Națiunilor Unite speră că o conferință care începe luni va da un nou impuls eforturilor îndelungate de a găsi un acord internațional privind protejarea oceanelor lumii.

Oceanele nu sunt reglementate cuprinzător de legile internaționale

Nu există un cadru juridic cuprinzător care să acopere apele libere. Oceanele acoperă aproximativ 70% din suprafața Pământului și oferă hrană și mijloace de trai pentru miliarde de oameni. Unii activiști se referă la ele ca fiind cea mai mare zonă nereglementată de pe planetă.

Potrivit ONU, oceanele se confruntă cu o amenințare „gravă” din cauza încălzirii globale, a poluării, a acidificării și a altor probleme. Conferința urmează să adopte o declarație care, deși nu este obligatorie pentru semnatarii săi, ar putea contribui la implementarea și facilitarea protecției și conservării oceanelor și a resurselor acestora, potrivit ONU.