• Experții ONU avertizează, într-un raport de mediu, publicat marți, că poluarea omoară, la nivel global, mai mulți oameni decât pandemia de Covid-19.
  • Poluarea a provocat cel puțin 9 milioane de decese premature pe an, depășind numărul victimelor pandemiei de Covid-19, care a provocat aproape 5.9 milioane de decese la nivel mondial.
  • În același raport se solicită luarea unor măsuri „imediate și ambițioase” de către state și companii, dar și interzicerea unor substanțe chimice toxice.

Un raport de mediu al Organizației Națiunilor Unite (ONU) avertizează că poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice cauzează încălcări grave ale drepturilor omului, iar problema este, în mare măsură, trecută cu vederea, mai spune același raport ONU citat de Reuters.

„Abordările actuale în gestionarea riscurilor pe care le reprezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă a dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a concluzionat raportorul special al ONU David Boyd, autorul raportului. Acesta a fost publicat, marți, pe site-ul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Potrivit Worldometer, poluarea cauzează mai multe decese, la nivel global, în comparație cu pandemia de Covid-19. Poluarea a provocat cel puțin nouă milioane de decese premature pe an, depășind numărul victimelor pandemiei de Covid-19, care a adunat aproximativ 5.9 milioane de decese.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Potrivit Un-Habitat, orașele consumă 78% din energia lumii și produc peste 60% din emisiile de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, ele reprezintă mai puțin de 2% din suprafața pământului.

În același raport se solicită luarea unor măsuri „imediate și ambițioase” de către state și companii, dar și interzicerea unor substanțe chimice toxice. Printre soluțiile propuse se numără interzicerea substanțelor artificiale utilizate la produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente, care au fost legate de cancer. De asemenea, se recomandă curățarea siturilor poluate și în cazuri extreme, relocări ale comunităților afectate.

Capitala României este în top trei cele mai periculoase metropole din Europa și ocupă locul doi la nivelul de dioxid de azot

Bucureștiul a fost depășit, la poluare, doar de Skopje și Belgrad. Capitala României este în top trei cele mai periculoase metropole din Europa și ocupă locul doi la nivelul de dioxid de azot, un gaz foarte toxic care duce la dificultăți respiratorii și chiar la distrugerea țesuturilor pulmonare. Sursa principală a dioxidului de azot o reprezintă motoarele cu combustie internă, care ard combustibili fosili.

Un studiu al Agenției Europene de Mediu a estimat că, în 2019, au murit trei sute șapte mii de persoane prematur din cauza poluării în statele membre ale Uniunii Europene.

Un principal motiv al poluării masive este și traficul rutier, iar peste două milioane de mașini se află, zilnic, pe străzile Capitalei.

Pentru a circula mai rapid, viceprimarul Capitalei spune că, din aprilie, pentru șapte zone importante din Capitală, vor fi introduse sensuri unice pentru traficul rutier, bandă unică pentru transportul în comun, locuri de parcare și piste de biciclete.

În total, Bucureștiul va dispune de peste treizeci de kilometri de șosele, străzi și bulevarde pe care se va circula mult mai rapid.