Virusul SARS-CoV-2, scăpat din laborator? Trei cercetători din Wuhan au avut nevoie de spitalizare cu luni înainte ca China să dezvăluie pandemia COVID-19

Trei cercetători de la Institutul de Virologie Wuhan din China (WIV) au solicitat îngrijiri medicale în noiembrie 2019, cu câteva luni înainte ca autoritățile din China să vorbească despre răspândirea virusului SARS-CoV-2, relatează Wall Street Journal, citând un raport de informații al SUA, conform Reuters.

Publicația susține că raportul, care oferă noi detalii cu privire la numărul de cercetători afectați, perioada în care s-au îmbolnăvit și vizitele la spital, ar putea cântări greu în necesitatea unei anchete mai largi legate de orginiea virusului. Raportul a fost publicat chiar înaintea unei reuniuni a organismului de decizie al Organizației Mondiale a Sănătății, care va discuta despre următoarea fază a unei investigații cu privire la originile COVID-19.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională nu a comentat raportul publicat de Wall Street Journal, însă a spus că administrația Biden continuă să aibă „întrebări serioase cu privire la primele zile ale pandemiei de COVID-19, inclusiv originile sale în Republica Populară Chineză”.

Statele Unite, Norvegia, Canada, Marea Britanie și alte țări și-au exprimat în martie îngrijorarea cu privire la studiul care investighează originiea COVID-19, condus de OMS, și au solicitat investigații suplimentare și acces deplin la toate datele pertinente despre oameni, animale și etapele incipiente ale izbucnirii pandemiei.

Duminică, Ministerul de Externe al Chinei a menționat că o echipă condusă de OMS a concluzionat că este extrem de puțin probabil ca virusul să se fi răspândit dintr-un laborator, după o vizită în februarie la institutul de virologie. „SUA continuă să promoveze teoria că virusul a scăpat din laborator”, a declarat Ministerul ca răspuns la o cerere de comentarii din partea Wall Street Journal. Administrația Trump a spus că suspectează că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator chinez, lucru negat de Beijing.

O fișă informativă a Departamentului de Stat publicată aproape de sfârșitul mandatului lui Donald Trump spunea că „guvernul SUA are motive să creadă că mai mulți cercetători din interiorul WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de anunțarea primului caz identificat, cu simptome compatibile atât cu COVID-19, cât și cu bolile sezoniere comune„. Documentul nu menționează despre câți cercetători este vorba.

China a refuzat să ofere date despre cazurile timpurii de COVID-19 echipei conduse de OMS care cercetează originile pandemiei, potrivit unuia dintre anchetatorii echipei.

Exit mobile version