- O’Leary acuză faptul ca la bordul navei ar fi fost prezenți ofițeri ai KGB-ului din Belarus, care au plecat în același timp cu Roman Protasevich
- Deturnarea unei aeronave Ryanair, urmată de arestarea jurnalistului Roman Pratasevich, o acţiune dirijată de către regimul de la Belarus, a atras furia liderilor americani şi europeni
- Pratasevich este un cunoscut opozant al regimului Lukaşenko, fapt care l-a pus pe lista autorităţilor belaruse cu „persoane implicate în activităţi teroriste”
Directorul RyanAir, Michael O’Leary, spune că incidentul din Belarus reprezintă o deturnare și o piraterie sponsorizată de stat.
Advertisment
O’Leary acuză faptul ca la bordul navei ar fi fost prezenți ofițeri ai KGB-ului din Belarus, care au plecat în același timp cu Roman Protasevich.
Deturnarea unei aeronave Ryanair, urmată de arestarea jurnalistului Roman Pratasevich, o acţiune dirijată de către regimul de la Belarus, a atras furia liderilor americani şi europeni, scrie CNBC.
Recomandări
Pratasevich este un cunoscut opozant al regimului Lukaşenko, fapt care l-a pus pe lista autorităţilor belaruse cu „persoane implicate în activităţi teroriste”. Jurnalistul a interacţionat în trecut cu platforma de media Nexta, implicată în contestarea realegerii lui Lukanşenko din 2020.
„Comportamentul scandalos şi ilegal al regimului din Belarus va avea consecinţie. Cei responsabili de deturnarea avionului trebuie sancţionaţi. Jurnalistul Roman Pratasevich trebuie imediat eliberat”, scria pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Printre măsurile pe care liderii UE le-ar putea lua împotriva Belarus se numără sancţiunile îndreptate împotriva unor anumiţi indivizi şi instituţii, suspendarea zborurilor către Belarus, dar şi suspendarea tuturor tipurilor de transport dintre Belarus şi UE. Aceste măsuri ar putea intra în vigoare începând de luna viitoare.
„Statele Unite condamnă deturnarea zborului şi arestarea jurnalistului Roman Pratasevich”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Partenerii noștri