- Într-o declarație, președintele FNSI, Giuseppe Giulietti, a condamnat atacul și și-a exprimat solidaritatea cu jurnaliștii răniți.
- Războiul din Ucraina a fost responsabil pentru 12 decese în presă până în prezent în 2022.
- Cu toate acestea, războiul este încă în desfășurare, iar viețile jurnaliștilor sunt în pericol.
Jurnalistul independent italian Claudio Locatelli a fost rănit de focuri de armă rusești pe 19 decembrie în orașul Herson din sudul țării, în timp ce conducea o mașină marcată clar ca fiind de presă, împreună cu fotoreporterul Niccolò Celesti și cu interpretul lor, Daniel.
Ucraina este țara cu cele mai multe victime în rândul jurnaliștilor și al lucrătorilor din mass-media în 2022, cu 12 morți. Miercuri, la cererea ambasadei Italiei, autoritățile ucrainene au deschis o anchetă privind o posibilă crimă de război.
La 20 decembrie, Locatelli a distribuit un videoclip pe contul său de Facebook în care afirmă că vehiculul său a fost vizat „intenționat” de forțele rusești în ziua precedentă. Agenția italiană de știri ANSA a raportat atacul, citând videoclipul jurnalistului.
„Mașina era bine semnalizată, nu mai era nimeni altcineva. Atacul asupra noastră, având în vedere locația și dinamica, a fost intenționat”, a declarat reporterul independent. „Împușcătura a venit de pe malul estic, dincolo de râul Dnipro, unde este staționată armata rusă. Să tragi în presă nu are nicio scuză”, a adăugat el. Ambii jurnaliști au reușit să scape de foc cu răni minime.
Războiul din Ucraina a fost responsabil pentru 12 decese în presă până în prezent în 2022, devenind cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști în acest an, potrivit listei de uciși a FIJ.
Într-o declarație, președintele FNSI, Giuseppe Giulietti, a condamnat atacul și și-a exprimat solidaritatea cu jurnaliștii răniți.
Într-o declarație comună, IFJ-EFJ a declarat: „Atacurile împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media ar trebui să fie condamnate cu fermitate de autoritățile internaționale. Atacarea deliberată a colegilor noștri italieni din Ucraina arată nevoia urgentă de a depune un efort colectiv pentru a proteja profesioniștii din mass-media în zonele de război: aceste crime nu trebuie să rămână nepedepsite.”
De la invazia rusă în Ucraina, FIJ/EFJ a cheltuit 200.000 de euro pentru a sprijini jurnaliștii și lucrătorii din mass-media pe teren, datorită solidarității de la jurnalist la jurnalist și de la sindicat la sindicat. Cu toate acestea, războiul este încă în desfășurare, iar viețile jurnaliștilor sunt în pericol.