• Trump a criticat ţările europene pentru că se bazează prea mult pe Washington atunci când vine vorba de cheltuielile pentru apărare.
  • Trump a spus că şi-a dat seama că Statele Unite „plătesc factura”.
  • Donald Trump i-a spus preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, că SUA nu vor veni în apărarea Europei dacă aceasta va fi atacată.

Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că ţările NATO au cheltuit „miliarde şi miliarde” de dolari pentru apărarea lor colectivă, după ce a ameninţat că nu va proteja Europa dacă va fi atacată.

Vorbind la un miting în New Hampshire vineri seară, Trump a criticat ţările europene pentru că se bazează prea mult pe Washington atunci când vine vorba de cheltuielile pentru apărare. După ce s-a întâlnit cu liderii NATO în timpul preşedinţiei sale, Trump a spus că şi-a dat seama că Statele Unite „plătesc factura”. Când a evocat această îngrijorare, un lider european l-a întrebat: „Asta înseamnă că, dacă nu plătim, nu ne veţi proteja?”.

„Am spus că exact asta înseamnă”, a declarat Trump. „Şi a doua zi, miliarde şi miliarde de dolari au venit în avalanşă”. La summitul NATO din Ţara Galilor din 2014, membrii alianţei s-au angajat să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Trump a promis că nu va ajuta „niciodată” Europa dacă va fi atacată

Donald Trump i-a spus preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, că SUA nu vor veni în apărarea Europei dacă aceasta va fi atacată.

Comisarul european francez Thierry Breton, care a relatat întâlnirea lui Trump cu Ursula von der Leyen, a calificat ameninţarea acestuia drept „un mare semnal de alarmă”.

„Acum, mai mult ca niciodată, ştim că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri ai NATO, aproape cu toţii, bineînţeles că avem aliaţi, dar nu avem alte opţiuni decât să creştem drastic acest pilon pentru a fi pregătiţi pentru orice s-ar întâmpla”, a declarat ea la un eveniment în Parlamentul European de la Bruxelles la începutul acestei luni.

Citește și