• Fumatul ucide peste 8 milioane de oameni anual, dintre care peste 1 milion de nefumători expuși la fumat pasiv.
  • Din 2010, 6 țări au înregistrat o creștere a consumului de tutun, printre care și Republica Moldova.
  • Dintre tinerii între 13 și 15 ani, 10% consume diferite tipuri de tutun, ceea ce reprezintă 37 de milioane de adolescenți.

Consumul produselor din tutun scade la nivel mondial, dar reprezintă pe mai departe un risc de sănătate. În continuare, tinerii consumă în număr mare produse din tutun.

Organizația Mondială Sănătății analizează tendințele în ceea ce privește prevalența fumatului în perioada 2000 – 2030. Datele arată că în 150 de țări, consumul de tutun a fost în scădere. Deși ratele de fumat s-au redus în majoritatea țărilor, OMS a avertizat că numărul deceselor asociate tutunului va rămâne probabil ridicat în anii următori. Statisticile sale arată că fumatul ucide peste opt milioane de persoane în fiecare an, inclusiv circa 1,3 milioane de nefumători, expuși la fumatul pasiv.

Din 2010, consumul de tutun, care era la 30% la nivel mondial, a scăzut pentru 2022 la 20%, deci o scădere de 10% a produselor din tutun. Numărul deceselor legate de consumul de tutun rămâne crescut. În fiecare an, peste 8 milioane de oameni mor din aceste cauze.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

OMS estimează că obiectivul de reducere cu 30% a consumului de tutun între anii 2010 și 2025 nu este real. Autorii raportului estimează că lumea este pe cale să reducă cu un sfert consumul de tutun în această perioadă.

Conform datelor OMS, țările din Asia de Sud-Est, care reprezintă peste 26% din populație, înregistrează în prezent cel mai mare consum de produse din tutun. Pe locul al doilea se află continentul european. Astfel, până în 2030, Europa ar putea deveni lider în ceea ce privește consumul de tutun.

Citește și