• Trump este acuzat că a instigat la revolte la clădirea Capitoliului SUA.
  • Este pentru prima dată în istorie când secțiunea 3 din cel de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la președinție.
  • Cel de-al 14-lea amendament al Constituției SUA interzice oricărei persoane care s-a implicat în insurecție sau rebeliune” să dețină o funcție federală.

Donald Trump cere Curții Supreme a SUA să anuleze decizia din Colorado care i-a interzis să candideze la președinție în acest stat. Trump este acuzat că a instigat la revolte la clădirea Capitoliului SUA în încercarea de a anula rezultatul după ce a pierdut alegerile americane din 2020, scrie BBC.

Este pentru prima dată în istorie când secțiunea 3 din cel de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la președinție.

În decembrie, instanța supremă din Colorado a declarat că a găsit dovezi convingătoare că Trump a fost implicat în insurecție în momentul revoltei de la Capitoliul SUA din 2021. Republicanul s-a confruntat cu mai multe contestații legale privind eligibilitatea sa pentru alegerile din noiembrie 2024. Fostul președinte american a fost, de asemenea, eliminat de pe buletinul de vot în Maine.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Cel de-al 14-lea amendament al Constituției SUA interzice oricărei persoane care s-a implicat în insurecție sau rebeliune” să dețină o funcție federală.

Într-o declarație, campania lui Trump a acuzat Curtea Supremă din Colorado și pe președintele Joe Biden că fac tot ce pot pentru a lipsi de drepturi toți alegătorii americani prin încercarea de a-l înlătura pe președintele Trump”.

Acesta este un act neamerican și neconstituțional de interferență electorală care nu poate sta în picioare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al campaniei, Steven Cheung. Solicităm o respingere clară și sumară a hotărârii greșite a Curții Supreme din Colorado și executarea unor alegeri libere și corecte în noiembrie”.

Citește și