Donald Trump cere Curții Supreme să anuleze interdicția de vot din Colorado

Donald Trump cere Curții Supreme a SUA să anuleze decizia din Colorado care i-a interzis să candideze la președinție în acest stat. Trump este acuzat că a instigat la revolte la clădirea Capitoliului SUA în încercarea de a anula rezultatul după ce a pierdut alegerile americane din 2020, scrie BBC.

Este pentru prima dată în istorie când secțiunea 3 din cel de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la președinție.

În decembrie, instanța supremă din Colorado a declarat că a găsit dovezi convingătoare că Trump a fost implicat în insurecție în momentul revoltei de la Capitoliul SUA din 2021. Republicanul s-a confruntat cu mai multe contestații legale privind eligibilitatea sa pentru alegerile din noiembrie 2024. Fostul președinte american a fost, de asemenea, eliminat de pe buletinul de vot în Maine.

Cel de-al 14-lea amendament al Constituției SUA interzice oricărei persoane care s-a implicat în insurecție sau rebeliune” să dețină o funcție federală.

Într-o declarație, campania lui Trump a acuzat Curtea Supremă din Colorado și pe președintele Joe Biden că fac tot ce pot pentru a lipsi de drepturi toți alegătorii americani prin încercarea de a-l înlătura pe președintele Trump”.

Acesta este un act neamerican și neconstituțional de interferență electorală care nu poate sta în picioare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al campaniei, Steven Cheung. Solicităm o respingere clară și sumară a hotărârii greșite a Curții Supreme din Colorado și executarea unor alegeri libere și corecte în noiembrie”.

Citește și

Exit mobile version