• Alianța condusă de Tusk a obținut o majoritate clară de locuri la scrutinul din 15 octombrie.
  • Andrzej Duda, un aliat al PiS, i-a acordat premierului în exercițiu, Mateusz Morawiecki, prima șansă de a forma un guvern.
  • Sejmul polonez a acordat votul de neîncredere în guvernul lui Mateusz Morawiecki.

UPDATE

Mesajul premierului Marcel Ciolacu pentru Donald Tusk.

UPDATE

În cinstea demiterii guvernului de la Varșovia, cea mai recunoscută clădire a orașului, Palatul Culturii și Științei, a fost luminată în culorile drapelului național. De obicei este iluminat de sărbători și alte ocazii semnificative. Sejmul polonez l-a nominalizat și votat pe fostul șef al Consiliului European, Donald Tusk, pentru funcția de prim-ministru.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

UPDATE

Donald Tusk a fost ales de Sejm ca prim-ministru. Au fost 248 de parlamentari pentru, 201 împotrivă și nimeni nu s-a abținut. Marți, 12 decembrie, la ora 9.00, noul premier Tusk va prezenta programul de acțiune și componența guvernului alături de o propunere de alegere a Consiliului de Miniștri. Conform calendarului, votul noului Consiliu de Miniștri condus de Tusk va avea loc la ora 15. Miercuri, Tusk depune jurământul în fața președintelui Duda.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Donald Tusk este așteptat să devină prim-ministru al Poloniei în această săptămână, la aproape două luni după ce alegerile parlamentare au oferit o majoritate unei alianțe de partide de opoziție. Numirea sa va pune capăt la opt ani de guvernare a partidului naționalist și populist Lege și Justiție (PiS), scrie The Guardian.

Alianța condusă de Tusk a obținut o majoritate clară de locuri la scrutinul din 15 octombrie, dar președintele țării, Andrzej Duda, un aliat al PiS, i-a acordat premierului în exercițiu, Mateusz Morawiecki, prima șansă de a forma un guvern, ceea ce este considerat în general o tactică de amânare.

Morawiecki trebuia să prezinte luni un nou guvern în Sejm, camera inferioară a parlamentului polonez, care va fi urmat de un vot de încredere. Sejmul polonez a acordat votul de neîncredere în guvernul lui Mateusz Morawiecki. Urmează alegerea noului premier.

Parlamentul va vota marți guvernul lui Tusk, iar acesta ar putea prelua funcția chiar miercuri, ceea ce i-ar putea permite să se deplaseze la un summit al liderilor UE programat să aibă loc joi și vineri.

Tusk a fost prim-ministru între 2007 și 2014

Va fi o revenire triumfală pentru Tusk, în vârstă de 66 de ani, care a fost prim-ministru între 2007 și 2014, înainte de a părăsi politica internă pentru a deveni președinte al Consiliului European. El se va confrunta însă cu multe provocări. Coaliția sa va fi largă și potențial greoaie, și va trebui să gestioneze o situație economică delicată și să adopte un buget înainte de sfârșitul anului.

„Încă nu există un proiect de buget; acesta a fost neglijat de Morawiecki și va trebui să ne revanșăm. Acesta va include creșteri salariale de 30% pentru profesori”, a declarat vineri Tusk. PiS a câștigat alegerile parlamentare în 2015 și, de atunci, a demarat un program care a combinat unele cheltuieli sociale generoase cu politici populiste care vizează migranții și persoanele LGBTQ+. Guvernul a intrat în conflict cu Bruxelles-ul pe probleme legate de statul de drept, ceea ce a dus la înghețarea a miliarde de euro alocate Poloniei.

Citește și