• Angajații care se vaccinează împotriva Covid-19 primesc o zi liberă.
  • Legea intră în vigoare din 29 iulie 2021.
  • Elevii și studenții vor beneficia, de asemenea, de câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin primită.
  • Totodată, vor fi modificate unele prevederi privind semnătura electronică pe contractele de muncă.

Angajații, elevii, studenții și cadrele militare care se vaccinează vor beneficia de câte o zi liberă pentru fiecare doză primită. Legea va intra în vigoare din 29 iulie 2021, scrie Ziarul Financiar.  

Legea se aplică atât în cazul angajaţilor din sistemul public, cât şi privat, potrivit Legii 221 publicată în Monitorul Oficial luni, 26.07.2021.

Ziua liberă se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare, iar dacă ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, ai obligația să depui adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare după ce ai primit serul.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

De ziua liberă poate beneficia și unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului.

Prevederile nu se aplică pentru salariaţii şi cadrele militare în situaţia în care sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Salariaţii sunt obligați să informeze angajatorul cu privire la opţiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.

Unele prevederi privind semnătura electronică pe contractele de muncă, modificate

Părţile pot opta să utilizeze la încheierea, modificarea, suspendarea sau, după caz, la încetarea contractului individual de muncă semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată. Anterior legislaţia prevedea că  semnătura electronică se poate utiliza la încheierea contractului individual de muncă/actului adiţional, potrivit ZF.

Se introduce prevederea nouă că organele de control au obligaţia de a accepta, pentru verificare şi control, contractele individuale de muncă şi actele adiţionale, precum şi înscrisurile/documentele din domeniul relaţiilor de muncă/securităţii şi sănătăţii în muncă încheiate în format electronic, cu semnătura electronică, potrivit legii, fără a le solicita şi în format letric. La solicitarea acestora, documentele încheiate cu semnătura electronică pot fi transmise în format electronic şi anterior efectuării controlului.