• Crizele suprapuse şi oboseala provocată de acestea scot oamenii în stradă.
  • Economia a crescut cu 2% în 2023, salariile au crescut cu 14%, inflația a scăzut.
  • Transportatorii ameninţă să blocheze marile orașe din ţară.

Deși economia României trece printr-o perioadă bună, așa cum zic economiștii, temperatura socială crește și tot mai mulți oameni ies în stradă. Economia a crescut cu 2% în 2023, salariile au crescut cu 14%, iar inflația a scăzut la jumătate, dar în același timp profesorii, medicii, transportatorii sau fermierii au intrat în grevă sau au protestat.

Cum se explică temperatura atât de crescută în societatea românească, în ciuda faptului că economia traversează cea mai bună perioadă din istorie

,,Statistic traversăm cea mai bună perioadă din istorie. Explicațiile nu pot fi decât multiple, adică sunt mai multe cauze pentru aceste nemulțumiri sociale ce este de remarca totuși că pe imaginea macro, România este în acest moment în cel mai bun punct al istoriei sale economice. Avem un PIB de 320 miliarde de euro va ce dacă acum acum zece ani spunea cineva despre românia că se va întâmpla în doar zece ani am fi spus că este complet nebun. Salariile sunt aproape salariul mediu net bate spre o mie de euro începe să bată salariul mediu net în bucurești deja salariul mediu net este de aproape 6000 de lei. Deci din punct de vedere economic pe imaginea macro stăm foarte bine. Totuși nemulțumirile sociale tensiunile sunt la cele mai înalte cote din anii ’90”, a explicat la Aleph News, Răzvan Botea, editor Ziarul Financiar.

Protestele au înroșit țara

,,Profesorii, medicii, polițiștii care au protestat în felul lor și vedem, iată, și proteste în zona privată adică, transportatorii și fermieri. Sigur se pune și întrebarea câte din aceste proteste sunt nemulțumiri în formă pură și câte sunt speculația unor momente care pot să le aducă diferite avantaje financiare, pentru că știm cu toții vin alegerile. Guvernul este sărac, bugetul este foarte foarte tensionat și guvernul nu își permite nicio cheltuială în plus. Orice cheltuială neprogramată poate dezechilibra bugetul foarte tare și așa construcția bugetară nu este deloc certă”, a concluzionat Răzvan Botea.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Citește și