• Președintele turc oferă facilitați pentru a obține implantarea viitoarei fabrici Tesla în țara sa.
  • Patronul Tesla este deja în negocieri cu India.
  • Musk vă lua o decizie până la sfârșitul anului.

Președintele turc Recep Tayyp Erdogan, care se afla la NY cu ocazia Adunării Generale a ONU, s-a întâlnit cu Elon Musk, pe care l-a invitat să își construiască următoarea uzina Tesla în Turcia. Cei doi s-au întâlnit la Casa Turcă din Manhattan, un zgârie-nori situat în apropierea ONU, anunță CNBC.

Turcia oferă facilitați de investirii iar Erdogan a oferit oportunități de colaborare între compania aerospațială SpaceX și programul spațial al Turciei. Musk a fost invitat la Teknofest, festivalul aerospațial și tehnologic care are loc între sfârșitul lunii septembrie și sfârșitul lunii octombrie a acestui an. Musk a răspuns că o serie de furnizori turci lucrează deja cu Tesla și că Turcia „este printre cei mai importanți candidați” pentru următoarea sa fabrică.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI

Tesla are șase fabrici și construiește în prezent o a șaptea în Mexic. În luna mai, Musk a spus că vă selecta cel mai probabil o destinație pentru o nouă fabrică până la sfârșitul anului. Se raportează că a vorbit deja cu oficialii guvernului indian despre deschiderea unei instalații de fabricație pentru vehicule electrice low cost în India.

Turcia s-a poziționat ca un important centru de producție la răscruce de drumuri între Europa și Asia în ultimele decenii. Strategia sa include, de asemenea, sprijinul de stat pentru antreprenori, legile consolidate privind proprietatea intelectuală și investițiile majore în educația STEM și startup-urile tehnologice.

Turcia și-a făcut în ultimii ani o marcă în special în tehnologia de apărare. În 2022, Turcia a înregistrat un record 4,4 miliarde de dolari la exporturile militare iar guvernul își propune să aducă această cifră la 6 miliarde în 2023.

Mass-media turcă raportează că Erdogan a menționat succesul dronei Bayraktar în timpul conversației sale cu Musk, la care Musk a răspuns că este conștient de popularitatea dronei la nivel internațional.

Cu toate acestea, economia Turciei a fost într-o spirală descendentă în ultimii câțiva ani, Banca centrală a țării a depus eforturi în ultimele luni pentru a inversa cursul lirei,
care a pierdut 78% din valoare în ultimii cinci ani.

Citește și: