• Japonia a obținut autorizarea Agenției de Energie Atomică pentru deversarea în Pacific a apei folosite la centrala nucleară Fukushima, în decurs de 40 de ani.
  • Apa a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive.
  • Raportul este rezultatul a aproape doi ani de muncă a unui grup operativ al AIEA, format din specialiști de top din cadrul agenției și consiliat de experți în securitate nucleară recunoscuți la nivel internațional din unsprezece țări.

Japonia a obținut autorizarea Agenției de Energie Atomică pentru deversarea în Pacific a apei folosite la centrala nucleară Fukushima, în decurs de 40 de ani. Apa a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive.

După o analiză de doi ani, Agenția a declarat că planurile Japoniei sunt în concordanță cu standardele globale de siguranță și că vor avea ,,un impact radiologic neglijabil asupra oamenilor și asupra mediului” . 

Șeful AIEA i-a spus premierului nipon că ,,este un moment special”, după care a dat asigurări că se va îngriji de preocupările persistente și că va trimite personal al Agenției la uzina Fukushima, pentru a monitoriza eliberarea cantității de apă, scrie Reuters și Bloomberg.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Procesul se va desfășura pe o perioadă cuprinsă între 30 și 40 de ani, notează Reuters. Guvernul japonez subliniază că operațiunea este singură, întrucât apa a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este greu de îndepărtat din apă. Tokyo a transmis că va dilua apa tratată cu mult sub nivelurile de tritiu aprobate la nivel internațional, înainte de eliberarea în Pacific.

Când și cum va fi eliberată apa?

Statul nu a anunțat la ce dată va începe procedura, întrucât mai așteaptă o aprobare oficială din partea agenției naționale de reglementare în domeniul nuclear. În total, este vorba despre 1,3 milioane de tone de apă, suficient pentru a umple 500 de bazine olimpice de înot.

Deversarea va avea loc pe parcursul a zeci de ani, printr-o conductă care se va întinde pe o distanță de aproximativ 1 kilometru de la amplasamentul centralei nucleare.

Sindicaliștii care reprezintă pescarii japonezi s-au opus puternic planului. Spun că, încă o dată, peștele prins de ei va pierde iar încrederea consumatorilor, așa cum s-a întâmplat și după 2011, când centrala a fost distrusă de un cutremur urmat de tsunami. Au adunat circa 250 de mii de semnături de la localnicii care condamnă deversarea. Și Beijingul a protestat împotriva inițiativei guvernului de la Tokyo, iar ambasadorul chinez în Japonia a cerut, din nou, suspendarea planului.

Șeful AIEA este așteptat să meargă și în alte țări din proximitatea Japoniei, cum ar fi Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Insulele Cook.

Centrala nucleară Fukushima a fost distrusă în 2011 de un tsunami provocat de un seism cu magnitudinea 9 pe scara Richter.

Chen Zhi, profesor asociat la Universitatea de Știință și Tehnologie din China și, de asemenea, director executiv al Societății Chineze de Protecție împotriva Radiațiilor, a criticat abordarea de a elibera doar apele reziduale în mare, considerând-o prea simplă. ,,Este cea mai grosolană și mai simplă cale, cu cel mai mic cost”.

Ignorarea alternativelor

Eliberarea apelor uzate în mare nu este singura soluție. De fapt, au fost propuse mai multe abordări.

Opțiunea 1: Apele uzate pot fi turnate în straturile de pământ de 2.500 de metri adâncime.
Opțiunea 2: Diluarea apelor uzate radioactive și filtrarea conținutului radioactiv, apoi eliberarea lor în mare.
Opțiunea 3: Vaporizarea apei contaminate și eliberarea ei prin conducte de evacuare în atmosferă.
Opțiunea 4: Utilizarea electrolizei pentru a rezolva apele reziduale și apoi eliberarea hidrogenului generat în atmosferă.
Opțiunea 5: Amestecarea apei contaminate și a cimentului în beton de ciment solid și apoi îngroparea acestuia sub pământ.

Cu toate acestea, guvernul a ales să elibereze apele reziduale, care era cea mai ieftină opțiune, dar care venea cu consecințe necunoscute într-o gamă largă.

Tilman Ruff, profesor la Universitatea din Melbourne, a declarat că opțiunea Japoniei de a evacua apele reziduale este „un pas regresiv nefericit”. El a spus că este o idee din secolul al XIX-lea (ideea că) „diluarea este soluția la poluare”.

,,Este o problemă (care) ar trebui tratată (într-un) mod mult mai modern”, a spus el.

Chen a spus că nivelul de radioactivitate ar putea crește brusc după ce se aruncă apa. ,,Se poate acumula în corpul viețuitoarelor marine, apoi poate ajunge în corpul uman atunci când consumă fructe de mare. Conținutul radioactiv poate avea (un) impact asupra oamenilor” .

Yasuro Kawai, membru al Comisiei cetățenești japoneze pentru energie nucleară (CCNE), a declarat că merită luată în considerare posibilitatea de a amesteca apele reziduale cu ciment. ,,Întărirea mortarului de ciment va face ca radioactivitatea să se dezintegreze în sute sau mii de ani, ceea ce este aproape inofensiv” .

Concepte variate privind apele reziduale nucleare

În fața îndoielilor internaționale cu privire la siguranța apelor reziduale, Japonia insistă că ,,apa tratată” purificată nu diferă cu nimic de apa evacuată în mod normal de la o centrală nucleară.

Li Song, reprezentantul permanent al Chinei la ONU și la alte organizații internaționale, în cadrul unei reuniuni a consiliului guvernatorilor AIEA care a avut loc în iunie la Viena, a subliniat că Japonia a ajustat conceptul.

De fapt, evacuarea în mare a apelor uzate contaminate nuclear de la Fukushima este complet diferită de funcționarea normală a centralelor nucleare.

Așa-numitele ape reziduale nucleare tratate asupra cărora Japonia insistă se referă la apele reziduale produse de o centrală nucleară în timpul funcționării normale, în care apa nu intră în contact cu materialele radioactive din reactoarele nucleare, în timp ce apele reziduale contaminate nuclear de la Fukushima au intrat în contact direct cu materialele radioactive în timpul accidentului și sunt foarte radioactive, trebuind să fie strict stocate și tratate prin procese multiple și evaluate de experți înainte de a se permite evacuarea lor.

,,Coasta de la Fukushima are cei mai puternici curenți oceanici din lume. La zece ani după ce apa contaminată nuclear va fi evacuată în mare, radionuclizii se vor răspândi în mările lumii. Această mișcare transferă riscul către toate ființele umane” , a declarat la un moment dat un reprezentant chinez la Adunarea Mondială a Sănătății de la Geneva, în luna mai.

Citește și

FOTO-VIDEO. Presupus atac cu o mașină la Tel Aviv. Mai mulți oameni au fost răniți

Un trabuc pe jumătate fumat de Winston Churchill a fost scos la licitație

Universitățile vor să introducă inteligența artificială în predare și evaluare. Ce instituții prestigioase vor să utilizeze A.I.