• Controversata eliberare a apelor reziduale tratate de la centrala nucleară distrusă Fukushima Daiichi avansează în ciuda opoziției.
  • Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company, spune că a finalizat instalația necesară pentru a dilua apele reziduale.
  • Guvernul japonez acționează cu prudență și va stabili o dată finală de eliberare.

La centrala nucleară avariată de la Fukushima se fac ultimele pregătiri pentru a elibera peste un milion de tone de apă uzată radioactivă tratată în Oceanul Pacific. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), spune că a finalizat instalația necesară pentru a dilua apele reziduale care conțin tritiu radioactiv cu apă de mare. Construcția include un tunel submarin de 1 kilometru pentru evacuarea apelor uzate în ocean, scrie The Diplomat.

Guvernul japonez acționează cu prudență și va stabili o dată finală de eliberare după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va publica raportul final privind siguranța procedurilor de descărcare.

Ce avertismente au primit oamenii care locuiesc în zona centralei Fukushima?

Tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului, nu poate fi eliminat de Sistemul avansat de procesare a lichidelor (ALPS) al TEPCO. TEPCO susține că, atunci când apa deja tratată va fi diluată cu apă de mare, va reduce concentrația de tritiu sub standardul național. Organismul de supraveghere nucleară din Japonia spune că apa tratată după diluare este inofensivă pentru oameni și pentru viața marină. Dar eliberarea planificată continuă să divizeze comunitatea internațională și întreprinderile locale din Fukushima.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Data iminentă a evacuării alimentează, de asemenea, temerile în industria locală de pescuit din Fukushima. Începând din 2011, industria s-a luptat pentru a-și reveni din cauza interdicțiilor de import de fructe de mare la nivel mondial și a zvonurilor privind siguranța produselor și a fructelor de mare de la Fukushima. Municipalitățile locale au investit sume mari de bani pentru a repara brandul Fukushima la nivel internațional și pentru a-i ajuta pe fermierii și pescarii locali să se pună pe picioare.

Federația de pescuit din prefectura Fukushima a condamnat deversarea și a cerut guvernului să depoziteze apa în rezervoare pe uscat. Ei au spus că este o chestiune de viață și de moarte” pentru industria pescuitului. Ei susțin că este responsabilitatea guvernului să prevină răspândirea zvonurilor false” privind siguranța fructelor de mare de la Fukushima.

Între timp, șeful partidului Komeito, partidul de coaliție junior al guvernului, a pledat, de asemenea, împotriva eliberării în timpul verii. Yamaguchi Natsuo a ținut un discurs în Fukushima, avertizând oamenii să nu meargă la scăldat din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătatea umană.

Guvernul încearcă să convingă China că planul este sigur

De asemenea, guvernul japonez se străduiește să convingă China și publicul sud-coreean că planul său este sigur. China se opune cu vehemență planului de evacuare al Japoniei. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că Oceanul Pacific nu este o canalizare pentru ca Japonia să descarce apă contaminată”. China continuă să suspende toate importurile de alimente din Fukushima, Tokyo și alte două prefecturi.

Îngrijorările planează, de asemenea, asupra Coreei de Sud, în ciuda unei serii recente de progrese diplomatice pozitive. Seulul este reticent să elimine restricțiile privind importurile de fructe de mare din Fukushima și alte opt prefecturi dacă nu se poate dovedi siguranța acestora”. Anunțul privind descărcarea de gestiune a declanșat o goană după sare, pește și alte alimente, consumatorii sud-coreeni fiind îngrijorați de contaminarea radioactivă.

Citește și