• România îl propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general NATO, dar favoritul este Mark Rutte.
  • Singura țară est-europeană care a ocupat funcții de conducere în UE a fost Polonia, prin Donald Tusk și Jerzy Buzek.
  • Statele occidentale nu sprijină candidații țărilor învecinate Rusiei pentru funcția de secretar general NATO.

Până acum era privit firesc ca posturile importante din NATO și Uniunea Europeană să fie ocupate de politicieni occidentali. Însă statele est-europene consideră că e timpul pentru schimbări. În acest moment olandezul Mark Rutte este favorit pentru postul de secretar general NATO.

Este decis că Mark Rutte va fi secretar general NATO?

Din punct de vedere al sprijinului marilor țări occidentale, acestea îl sprijină pe Mark Rutte. Poziția lui pare asigurată din acest punct de vedere, dar mai este timp până în iunie. De altfel, și România a semnalat că îl propune pe Președintele Klaus Iohannis pentru acest post. Țările occidentale sunt reticente față de solicitările țărilor baltice, care sunt vecine cu Rusia. Din acest punct de vedere, țările din vest nu susțin candidatura politicienilor din aceste țări.

Ce se întâmplă cu posturile de conducere din Uniunea Europeană?

Aceste posturi de conducere vor fi distribuite după alegerile europarlamentare. Postul de Președinte al Comisiei Europene, probabil, va fi ocupat în continuare de Ursula von der Leyen care își dorește să continue pe această poziție. Celelalte posturi sunt încă deschise, dar nu pare că țările est-europene sunt bine primite.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Citește și