• România este văzută cel mai serios aliat UE și NATO din Europa de Est.
  • Politico se arată îngrijorat de ascensiunea lui George Simion.
  • Ziariștii europeni remarcă instabilitatea din Bulgaria, Slovacia și excesele Ungariei.
  • Diaspora are o încărcătură electorală de peste 675.000 de voturi.

Trei weekenduri consecutive Europa va sta cu ochii pe România. Alegerea noului președinte al României și a unui nou Parlament – pare să îngrijoreze familia europeană.

Se va alătura România tendinței europene de extremă dreaptă? Acesta este cea mai importantă întrebare la care Uniunea Europeană așteaptă răspuns.

Cât contează votul românilor din străinătate în prezidențiale și cum își argumentează europenii îngrijorările?

Votul din diaspora e de trei zile anul ăsta, ca și acum cinci ani. Bineînțeles, contează votul din diaspora. Votul din diaspora în 2009 a schimbat rezultatul alegerilor prezidențiale în România. 

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În general, la primul tur de scrutin se duc până în 700 de mii de oameni care votează în anumite țări unde sunt aglomerări de români. De exemplu Italia, Germania, Spania, Republica Moldova. 

Dar în turul 2, electoratul ajunge cam la un milion, ceea ce înseamnă o modificare de 2-3% pe votul din țară. Specificitatea acestor alegeri prezidențiale este că avem un candidat bine plasat, candidatul Partidul Social-Democrat și mai mulți candidați mai mici, ceea ce înseamnă că votul din diaspora va fi foarte important și, inclusiv, va putea modifica și va propulsa candidatul pentru turul 2. 

La diaspora, 10 ani, diaspora a votat cu Traian Băsescu. A fost un vot de dreapta, inclusiv în 2009 când i-a dat al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Ulterior, diaspora, așa cum arată rezultatele alegerilor din ultimii ani, a votat cu USR. Ulterior a existat acea dezamăgire față de USR și votul din diaspora s-a dus spre AUR pentru că din 2020 a izbucnit George Simion și AUR, iar ulterior votul din diaspora s-a „splituit”. 

A fost un vot și pro AUR, pro Simion și pro Diana Șoșoacă. Acum Diana Șoșoacă a fost scoasă din alegeri de către Curtea Constituțională, ceea ce va fi interesant de văzut este dacă votul din diaspora se duce tot spre George Simion sau va exista o revenire către cei de la USR, având în vedere că au un alt tip de candidat. 

Acum, nu degeaba, astăzi, George Simion a votat în Italia, a luat câteva secții importante la rând. El și-a exprimat votul acolo ca să înceapă, pur și simplu, un vibe, o mișcare, o speranță, în ceea ce privește votul care ar putea să vină spre el, candidat la președinție. Dar se va afla și în București, unde va vota cu soția.

Bun, asta este votul din diaspora. Votul din diaspora poate să modifice în primul tur cam 2-3%, ceea ce vom vedea dacă asta se va întâmpla duminică seară sau după ce încep să curgă rezultatele BEC. 

Îngrijorarea este legată fix de același lucru. Îngrijorarea europeană în ceea ce privește extrema dreaptă. Avem instabilitatea din Bulgaria, avem instabilitatea din Slovacia. Știm că, inclusiv, Bulgaria ne complică și viața și pe Schengen, pentru că nu reușec să aibă un guvern stabil. Avem ieșirile la rampă ale lui Viktor Orbán, văzut ca un lider dificil al Uniunii Europene. Avem rezultatele alegerilor din Austria, din Germania, din Franța, acolo extrema dreaptă este destul de bine plasată, avem Olanda, unde greu se poate forma o coaliție în condițiile în care extrema dreaptă a avut succes la vot, asta este îngrijorarea și pe România. Din punctul de vedere al proximității României cu războiul din Ucraina, din punct de vedere al stabilității Uniunii politicilor, Uniunii Europene. Pentru că, într-adevăr, România punctează foarte mult la capitolul stabilitate, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în interiorul NATO.

Mai este o problemă ridicată de cei de la politico astăzi, George Simion este pe prima pagină, de văzut dacă va fi liderul extremist care ar putea să acceadă la președinția României, chiar fiind plasat și în turul 2. Inclusiv voturile la alegerile parlamentare care ar putea fi pentru AUR destul de multe, ceea ce va complica, spun ei, negocierile pentru viitoarea coaliție din România, coaliție de guvernământ. 

La fel, criteriul important și pentru Uniunea Europeană este stabilitatea și va fi destul de complicat dacă AUR ia un procent foarte mare și să-ți dorești stabilitate într-un guvern al României cu AUR. Dar rămâne de văzut, cam astea sunt îngrijorările României, îngrijorările Europei față de România pe alegerile prezidențiale și parlamentare, toate puse în cheia ascensiunii extremei drepte la nivel european.

Bineînțeles, știm foarte bine ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni și în America, când cumva tot așa, Kamala Harris, democrații cotați și sperați a fi învingători în aceste alegeri, de fapt au pierdut alegerile și acum avem o administrație totală Donald Trump. 

Deci contează foarte mult alegerile prezidențiale și contează pentru Europa ca România să nu aibă nici în vârful politicii un lider extremist.

Campania electorală se încheie mâine. Se încheie pe televiziuni, pe online nu se încheie pentru că online-ul nu este reglementat. Politicienii au intrat pe rețele de socializare, pe TikTok. Există și presă alternativă, nu există numai presa clasică televiziunilor.

Într-adevăr există această reglementare pe televiziuni, dar foarte probabil vom vedea politicienii și în weekend făcând diverse acțiuni electorale până în ultimul moment pentru că pe zona online și pe zona rețelelor de socializare nu există această interdicție.

Citește și