- Vlad Voiculescu spunea la sfârşitul anului trecut că vor fi alocate 300 de milioane de euro pentru spitalele regionale
- În realitate, sumele de care este nevoie sunt mult mai mari
- Corina Crețu: „Sunt bani, dar nu sunt proiecte concrete. România are nevoie de proiecte mature”
De ani de zile ne sunt promise spitale noi. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, promite doar fundaţiile spitalelor regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj. Dar este conştient de faptul că rămân în picioare spitale care sunt adevărate bombe cu ceas.
Avem nevoie de unități noi în Timișoara, Brașov sau Suceava. De fapt, în toată țara este nevoie de o revoluție în sistemul sanitar. Cu bugetul pe masă, nu ştim câţi bani vor ajunge pentru a ridica spitale noi, din cele 11,4 miliarde alocate sănătății în acest an.
Vlad Voiculescu spunea la sfârşitul anului trecut că, pentru spitalele regionale, puteau fi alocate 150 de milioane de euro, din bugetul naţional, şi 150 de milioane, din fonduri europene. În realitate, sumele de care este nevoie sunt mult mai mari. Doar spitalul regional din Iaşi va costa 500 de milioane de euro. Costul celor trei spitale va depăşi 1,6 miliarde de euro. Bugetul încă se negociază, nu avem cifrele pentru anul acesta.
„Construcția spitalelor regionale trebuie să devină urgență națională. (…) Am semnat în 2015, în calitate de comisar european, sumele aferente, cele 300 de milioane de euro. 150 de milioane de euro a solicitat atunci Guvernul României din partea Comisiei Europene și 150 de milioane de euro pentru spitalele regionale de la Cluj, Iași și Craiova”, a spus Corina Crețu, fost comisar european pentru politici regionale.
Corina Crețu: „Avem 6 – 7 ani întârziere”
Corina Crețu spune că documentația este realizată, studiile de fezabilitate au fost realizate, amplasamentele au fost aprobate, inclusiv contractele de finanțare. Licitațiile și construcția propriu-zisă sunt următoarele etape.
„Calendarul este prea lent. Din păcate, avem 6 – 7 ani întârziere”, a adăugat Corina Crețu.
Corina Crețu a spus în direct la Aleph News că România poate să acceseze în continuare fonduri pentru pentru construcția spitalelor, întrucât Comisia Europeană are programe flexibile de finanțare. Țara noastră are o rată de absorbție de sub 50% din Programul de Operațional 2014 – 2020.
„Sunt bani, dar nu sunt proiecte concrete. România are nevoie de proiecte mature”, a conchis Corina Crețu.