• Almog Holot a fost managerul comunității Kibbutz Nirim, situat la 2 km de granița cu Fâșia Gaza și a supraviețuit atacului din 7 octombrie.
  • Kibbutz Nirim a fost închis după atac, iar Holot, împreună cu copiii ei de 6 și 8 ani, își caută un nou trai în Israel.
  • Holot consideră responsabil guvernul și armata israeliană pentru a nu fi protejat suficient populația din sudul țării.
  • Supraviețuitorii sunt încă traumatizați de atacurile din octombrie, iar psihologii găsesc cu greu soluții pentru situația fără precedent.

Kibbutz Nirim este o comunitate israeliană cu aproximativ 500 de locuitori, situată la 2 kilometri de granița cu Fâșia Gaza. În zorii zilei de 7 octombrie, teroriști Hamas au atacat localitatea. Un grup de localnici și militari israelieni s-au opus și au respins atacul, însă mulți și-au pierdut viața.

„Am cunoscut personal 15 oameni care au fost uciși, oameni cu care am lucrat, profesoara de muzică a copiilor mei, tatăl celui mai bun prieten al fiului meu, fratele prietenei fiicei mele, oameni cu care am lucrat, oameni de la care am învățat, cam 15 oameni pe care îi cunoșteam au fost uciși. Nimeni nu-mi poate spune că nu s-a întâmplat. Am fost acolo”, ne spune Almog Holot.

Almog Holot, care la acel moment conducea comunitatea din Nirim, a supraviețuit. Holot face parte din grupul „Eroii Luminii”, o delegație fondată de Organizația Mondială Sionistă și Agenția Evreiască, pentru a aduce lumina și speranța comunităților evreiești din lumea întreagă.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Holot ne-a dezvăluit, la Budapesta, viziunea sa asupra conviețuirii cu palestinienii.

Cine e vinovat?

Mulți israelieni îl condamnă pe Netanyahu că nu au luat măsurile necesare ca populația din apropierea graniței cu Fâșia Gaza să fie în siguranță.

Cred că au dreptate. Cred că am fost lăsați singuri, de armată, de guvern, cred că au fost decizii greșite care au dus la acest moment. Decizii greșite despre Hamas, despre armată, decizii greșite despre interpretarea informațiilor secrete. în nicio țară modernă nu ar trebui să se întâmple ca un cetățean să se simtă în siguranță în casa sa și o forță ucigașă să intre și să îi ia copiii. Așa ceva nu se poate întâmpla”.

„Am fost mințiți”

„Am fost mințiți. Trăiam liniștiți. Îmi creșteam copiii crezând că sunt în siguranță, că armata ne apără și nu ne-au apărat, deloc. Nu cred că din răutate au greșit, dar au făcut o greșeală enormă și noi am plătit prețul”.

„Am crezut în pace”

Eu am crezut în pace. Și cei mai mulți care trăiau în zona noastră, în kibbutzuri credeau în pace și în coexistență și credeau că trebuie să ajungem la un acord de pace cu palestinienii, să-i lăsăm să își facă țara lor în teritoriile lor. Credeam în asta. Acum mi-e frică. Pentru că atâta timp cât educația nu se va schimba în Gaza, vom vedea același lucru în următorii 5 sau 10 sau 15 ani, când copiii pe care îi cresc să ne urască, vor deveni adulți. Ar trebui să ne învățăm copiii să coexiste de ambele părți ale graniței ca să putem avea o altă realitate”.

„Întreaga lume e amenințată”

„Cred că adevărata luptă nu e între Israel și palestinieni, cred că adevărata luptă e între lumină și întuneric. Și cred că întreaga lume e amenințată. Ceea ce mă îngrijorează e că parcă restul țărilor lumii nu își dau seama de acest lucru. Ei cred că e problema noastră, dar nu e doar a noastră. E și a voastră. Pentru că aceste forțe întunecate ale fundamentalismului pot ajunge oriunde. Și trebuie să le respingem împreună. Umanitatea trebuie să le respingă”.

Mesaj pentru România

„Mesajul meu este că cel mai important lucru, chiar și după cele mai îngrozitoare lucruri, e să rămâi om și să-ți păstrezi condiția de om. Trăiește-ți viața cât poți de bine. Încearcă să iubești și să ai grijă de oameni, de familie, de copii. Cred că acest este mesajul. Cineva a încercat să mă distrugă ca om. Eu rezist rămânând om”.

Citește și