• Marcel Ciolacu nu vrea creşterea TVA deoarece ar aduce creşteri de preţuri şi inflaţie mare.
  • Premierul anunţă posibile creşteri la accizele la tutun şi impozitul pe dividende.
  • Şeful Guvernului spune că România nu-şi mai poate permite fiscalitate de offshore şi măsuri sociale europene.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu ia în calcul creşterea TVA, chiar dacă va aduce mai mulţi bani la buget, deoarece o astfel de măsură ar duce la creşterea preţurilor şi a inflaţiei.

“Cea mai mare provocare pe care o văd în tot angrenajul este să reuşim să facem corecţiile fără să mărim TVA. Creşterea TVA aduce instabilitate macroeconomică. Aduce bani rapid la buget şi de aici tentaţia din 2010 cu mărirea TVA. Nu vreau să o fac pentru că aduce scumpiri, deja avem inflaţie cu o singură cifră”, a declarat în exclusivitate Marcel Ciolacu, luni seară, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News, în primul interviu acordat presei de la preluarea postului de premier.

Premierul susţine că măsurile anunţate în presă pentru reducerea deficitului bugetar, inclusiv cele privind creşterea TVA la anumite categorii de produse şi servicii, nu sunt adevărate şi exclude posibilitatea introducerii de noi taxe.

Recomandări

ȘCOALĂ SMART ÎN CIUGUD
ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL

“Este normal ca oamenii să fie neliniştiţi pentru că încă nu am ieşit cu nişte decizii asumate şi să le explicăm. Marea majoritate a măsurilor apărute în presă nu sunt adevărate (…) Nu vin cu taxe noi. Este posibil să fie la ţigări o mărire la accize, să fie la redevenţe. La IT-işti va fi o măsură, şi aici are dreptate şi Comisia, o măsură echitabilă. Nu poate să fie pentru o categorie într-un fel, şi pentru alta în alt fel. Nu spun că a fost corupţie la nivel guvernamental sau parlamentar când s-au făcut aceste excepţii, dar nimeni nu a văzut imaginea de ansamblu”, a afirmat premierul.

Marcel Ciolacu spune că România nu-şi mai poate permite să fie în acelaşi timp şi paradis fiscal şi locul unde se iau măsuri sociale europene.

“România nu poate să fie un offshore. (…) În România nu poţi să faci fiscalitate de offshore şi să iei măsuri sociale europene. În această paradigmă a trăit România, cât timp şi-a permis. În acest moment, România nu-şi mai permite acest lucru”, a mai spus premierul.

Interviul integral aici.

Citește și: