- România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, cu doi arbitri/judecători votând în favoarea țării și unul împotrivă.
- În dosarul Roşia Montana, compania canadiană Gabriel Resources a cerut despăgubiri de 6,7 mld. dolari.
- Motivarea are 414 pagini, niciun guvern al României nu a fost găsit vinovat în acest dosar.
În urmă cu 10 minute, Ministerul Finanţelor a fost anunţat că România a câştigat procesul în dosarul Roşia Montana, doi arbitri/judecători au votat pentru România, unul a votat împotriva. În câteva minute, Ministerul Finanţelor va anunţa decizia, scrie ZF.
Advertisment
Motivarea are 414 pagini, niciun guvern al României nu a fost găsit vinovat în acest dosar.
În dosarul Roşia Montana, compania canadiană Gabriel Resources a cerut despăgubiri de 6,7 mld. dolari. Compania a investit în proiectul Roşia Montana, care însemna exploatarea aurului din Roşia Montana, 900 de milioane de dolari.
Recomandări
Proiectul Roşia Montana a început în august 1997, şi pentru că, după 2009, Gabriel Resources nu a primit autorizaţia de mediu care ar fi determinat începerea proiectului de exploatare a aurului bazându-se pe tehnologia folosirii cianurii, în iulie 2015 compania canadiană a declanşat procesul de solicitare de despăgubiri la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington, de pe lângă Banca Mondială – ICSID.
Din iulie 2015 a urmat un proces de aproape 9 ani, până în 2024. Audierile în cadrul procesului s-au terminat anul trecut, iar acum o lună părţile au fost înştiinţate să se pregătească pentru anunţarea deciziei.
Conform reglementărilor ICSID, dosarul a fost judecat de 3 judecători, câte unul numit de fiecare parte, al treilea fiind independent.
România a fost reprezentată în acest dosar de casa de avocatură LALIVE din Geneva şi de către casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu.
Consorţiul LALIVE şi LDDP are experienţă în arbitrajele internaţionale privind investiţiile, reuşind până la dosarul Roşia Montana să câştige 5 cauze pentru România – 4 acţiuni de fond şi o acţiune în anulare, procese care au avut o valoare totală de peste 3 mld. dolari.
Dosarul Roşia Montana este al şaselea proces de arbitraj internaţional pe care îl câştigă acest consorţiu.
În februarie, guvernul Ciolacu a luat în discuţie dosarul Roşia Montana, iar pe piaţă au apărut informaţii potrivit cărora România trebuie să se pregătească de plata unor despăgubiri, suma avansată fiind de 2 mld. de dolari.
După apariţia acestor informaţii, acţiunile Gabriel Resources, care sunt cotate pe bursa canadiană de la Toronto, au înregistrat o creştere fulminantă, de la 0,45 dolari canadieni/ acţiune până la 0,87 dolari canadieni/ acţiune, speculându-se informaţiile potrivit cărora România ar pierde procesul şi ar plăti despăgubiri de 2 mld. dolari.
Aceste despăgubiri ar fi fost de 5 ori mai mari decât capitalizarea bursieră a companiei.
Vineri, BRK Financial Group, o societate de brokeraj listată la Bursa de la Bucureşti a anunţat că a cumpărat mai multe milioane de acţiuni Gabriel Resources la preţul de 0,4 dolari canadieni/ acţiune. După acest anunţ, acţiunile BRK au crescut la BVB cu 15%.
La Toronto, vineri acţiunile Gabriel Resources au fost oprite de la tranzacţionare în aşteptarea deciziei ICSID. Principalii acţionari ai Gabriel Resources sunt cinci grupuri americane: Kopernik Global Investors, Tenor Capital Management, Electrum Global Holdings, Paulson & Co, The Baupost Group, care controlează împreună 70% din companie. Pe piaţă se vehiculează că sunt şi investitori români speculativi care deţin peste 10% din acţiunile Gabriel Resources, aceştia mizând pe aceste acţiuni bazându-se pe pierderea procesului de către România şi pe despăgubirile care ar fi fost primite.
Citește și
- Ministerul Finanţelor a făcut primul comentariu oficial după ce România a câştigat în dosarul Roşia Montana, prin care se cereau despăgubiri de 6,7 mld. dolari. Ministerul Finanţelor cere publicarea integrală a hotărârii arbitrale prin care România a câştigat
- Cine sunt avocaţii care au câştigat procesul Roşia Montana de la Washington, prin care România a evitat plata unor despăgubiri de 6,7 mld. dolari. Cine este Crenguţa Leaua, avocatul specializat pe arbitraj internaţional care s-a ocupat de acest dosar
- Cine sunt acţionarii Gabriel Resources, firma canadiană care tocmai a pierdut procesul cu statul român pentru despăgubiri în valoare de 6,7 mld. dolari. Este deţinută în proporţie de 70% de investitori americani