- Taiwanul afirmă că armata chineză efectuează exerciţii de simulare a unui atac.
- Exerciţiile chineze – centrate pe şase locaţii din jurul insulei – au început joi şi sunt programate să dureze până duminică la prânz.
- Taiwanul este autoguvernat din 1949, când comuniştii lui Mao Zedong au preluat puterea la Beijing.
Oficialii taiwanezi au declarat că avioanele şi navele de război chineze au simulat sâmbătă un atac asupra insulei, ca parte a represaliilor Beijingului pentru vizita în această ţară a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, scrie Reuters.
Advertisment
Vizita a dus şi la oprirea discuţiilor cu Statele Unite pe teme precum apărarea şi schimbările climatice.
Scurta vizită a lui Pelosi în această săptămână pe insula autoguvernată, pe care China o consideră teritoriul său, a înfuriat Beijingul, care a început exerciţii militare de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului, inclusiv cu rachete balistice lansate deasupra capitalei Taipei.
Recomandări
Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat China că a luat ,,măsuri iresponsabile” prin oprirea canalelor cheie de comunicare cu Washingtonul.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că mai multe nave şi avioane chineze au efectuat sâmbătă misiuni în strâmtoarea Taiwan, unele dintre ele trecând linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părţi, în ceea ce armata taiwaneză a descris drept o simulare de atac asupra insulei.
Ministerul a declarat ulterior că Taiwanul a trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezeşti, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave militare chineze care desfăşurau activităţi în jurul strâmtorii Taiwan, a precizat ministerul într-o declaraţie.
Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că a continuat să desfăşoare exerciţii comune maritime şi aeriene la nord, sud-vest şi est de Taiwan. Acesta a declarat că accentul a fost pus pe testarea capacităţilor de atac terestru şi maritim ale sistemului.
Exerciţiile chineze – centrate pe şase locaţii din jurul insulei – au început joi şi sunt programate să dureze până duminică la prânz.
Navele de război şi avioanele chineze au continuat să ,,preseze” în linia mediană a Strâmtorii Taiwan sâmbătă după-amiază, a declarat o persoană familiarizată cu planificarea securităţii.
În largul coastei de est a Taiwanului şi în apropiere de insulele japoneze, navele de război şi dronele chineze au simulat atacuri asupra navelor de război americane şi japoneze, a adăugat persoana respectivă.
Armata taiwaneză a difuzat un avertisment, în timp ce a desfăşurat forţe de patrulare de recunoaştere aeriană şi nave pentru a monitoriza şi a pus în alertă rachete de pe ţărm.
Ministerul Apărării de pe insulă a publicat o fotografie cu un marinar taiwanez de pe o fregată care priveşte o navă de război chineză aflată în apropiere, în largul coastei de est a Taiwanului. ,,Absolut deloc photoshopat!„, se arată în explicaţie.
De asemenea, a declarat că a lansat rachete de semnalizare vineri târziu pentru a avertiza şapte drone care zburau deasupra insulelor Kinmen şi avioane neidentificate care zburau deasupra insulelor Matsu. Ambele grupuri de insule sunt aproape de coasta Chinei.
,,Exerciţiile militare ale Chinei au schimbat în mod unilateral situaţia actuală din regiune şi au afectat grav pacea din strâmtoarea Taiwan„, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.
Ministerul japonez al Apărării a raportat că nu mai puţin de patru rachete au zburat deasupra capitalei Taiwanului, ceea ce este fără precedent. De asemenea, ministerul a precizat că cinci din cele nouă rachete trase spre teritoriul său au aterizat în zona sa economică exclusivă.
Între timp, Ambasada Chinei în Australia a declarat că Beijingul a declarat că speră că Australia va fi prudentă în ceea ce priveşte problemele legate de Taiwan şi va evita să se lase condusă de alţii, ceea ce ar putea cauza noi probleme pentru legăturile dintre cele două ţări.
Taiwanul este autoguvernat din 1949, când comuniştii lui Mao Zedong au preluat puterea la Beijing.
Beijingul afirmă că relaţiile sale cu Taiwanul sunt o chestiune internă şi că îşi rezervă dreptul de a aduce insula sub controlul său, prin forţă dacă este necesar. Taiwanul respinge pretenţiile Chinei, afirmând că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său.