• Țările mai sărace pierd din ce în ce mai mulți lucrători din domeniul sănătății în favoarea celor mai bogate,
  • Aproximativ 115.000 de lucrători din domeniul sănătății au murit din cauza COVID în întreaga lume în timpul pandemiei, dar mult mai mulți și-au părăsit profesia din cauza epuizării și a depresiei.
  • OMS spune că nu este împotriva migrației lucrătorilor dacă aceasta ar fi gestionată în mod corespunzător.

Țările mai sărace pierd din ce în ce mai mulți lucrători din domeniul sănătății în favoarea celor mai bogate, în timp ce acestea din urmă încearcă să acopere pierderile de personal cauzate de pandemia COVID-19, uneori prin recrutare activă, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății, informează Reuters.


Tendința asistenților medicali și a altor categorii de personal de a părăsi anumite părți ale Africii sau ale Asiei de Sud-Est pentru oportunități mai bune în țările mai bogate din Orientul Mijlociu sau Europa era deja în curs de desfășurare înainte de pandemie, dar s-a accelerat de atunci, a declarat agenția de sănătate a ONU, pe măsură ce concurența globală se intensifică.


„Lucrătorii din domeniul sănătății sunt centrul oricărui sistem de sănătate și, cu toate acestea, 55 de țări cu unele dintre cele mai fragile sisteme de sănătate din lume nu au destui și multe dintre ele își pierd lucrătorii din domeniul sănătății din cauza migrației internaționale” , a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Acesta a făcut referire la o nouă listă a țărilor vulnerabile a OMS, care a adăugat opt state suplimentare de la ultima publicare a acesteia, în 2020. Acestea sunt: Comore, Rwanda, Zambia, Zambia, Zimbabwe, Timorul de Est, Laos, Tuvalu și Vanuatu.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Jim Campbell, directorul departamentului pentru forța de muncă în domeniul sănătății din cadrul OMS, a declarat că măsurile de protecție pentru țările de pe lista OMS sunt importante pentru ca acestea „să poată continua să se reconstruiască și să se recupereze în urma pandemiei fără o pierdere suplimentară de lucrători din cauza migrației” .


Aproximativ 115.000 de lucrători din domeniul sănătății au murit din cauza COVID în întreaga lume în timpul pandemiei, dar mult mai mulți și-au părăsit profesia din cauza epuizării și a depresiei, a spus el. Ca un semn al tensiunii, proteste și greve au fost organizate în peste 100 de țări de la începutul pandemiei, a adăugat el, inclusiv în Marea Britanie și Statele Unite.

„Trebuie să protejăm forța de muncă dacă dorim să ne asigurăm că populația are acces la îngrijire” , a spus Campbell.
Conform lui Campbell, țările care atrag mai mulți lucrători sunt țările bogate din OCDE și statele din Golf, dar a adăugat că s-a intensificat și concurența între țările africane.
OMS spune că nu este împotriva migrației lucrătorilor dacă aceasta ar fi gestionată în mod corespunzător. În 2010, a publicat un cod global de practică voluntar privind recrutarea internațională a personalului medical și își îndeamnă membrii să îl respecte.