- Aproximativ 26% din barajele hidroenergetice existente și 23% din barajele planificate sunt situate în bazine hidrografice cu un risc mediu sau foarte ridicat de deficit de apă.
- Raportul ilustrează și explică modul în care țări de la Italia la Tadjikistan își pot îmbunătăți infrastructura energetică.
- 33% dintre centralele termice care se bazează pe disponibilitatea apei dulci pentru răcire sunt deja situate în zone cu un stres hidric ridicat.
„Energia se află în centrul provocărilor legate de realizarea atât a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, cât și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
„Sursele de energie regenerabilă și eficiența energetică joacă un rol esențial în furnizarea de servicii energetice într-un mod durabil și, în special, în atenuarea schimbărilor climatice și în adaptarea la acestea”, potrivit unui nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).
Raportul 2022 al OMM privind starea serviciilor climatice se concentrează asupra energiei, un subiect care continuă să domine discuțiile și dezbaterile, deoarece afectează fiecare comunitate, afacere, sector și economie din întreaga lume. Raportul analizează modul în care țările pot ajunge la o producție de energie electrică cu emisii nete zero și la o eficiență energetică sporită până în 2050, trecerea la o producție de energie electrică cu emisii mai reduse și la o eficiență energetică sporită fiind în centrul răspunsului global.
Această tranziție către o energie curată necesită investiții în îmbunătățirea serviciilor meteorologice, hidrologice și climatice, care pot fi utilizate pentru a asigura o infrastructură energetică rezistentă la șocurile legate de climă și pentru a informa măsurile de creștere a eficienței energetice în mai multe sectoare.
Folosind date, analize și o serie de studii de caz, raportul ilustrează și explică modul în care țări de la Italia la Tadjikistan își pot îmbunătăți infrastructura energetică, rezistența și securitatea prin investiții în servicii climatice mai bune.
„În plină cursă către emisii nete zero (NZE), impactul creșterii temperaturii globale continuă să ridice îngrijorări cu privire la securitatea energetică. Schimbările climatice prezintă riscuri semnificative pentru sectorul energetic, afectând în mod direct aprovizionarea cu combustibil, producția de energie, rezistența fizică a infrastructurii energetice actuale și viitoare și cererea de energie”, se arată într-o parte a raportului.
Potrivit raportului, valurile de căldură și secetele provocate de schimbările climatice antropogene pun deja presiune asupra producției de energie existente, ceea ce face ca tranziția net zero să fie și mai urgentă.
Raportul a surprins cifre care arată că, în 2020, de exemplu, disponibilitatea apei a fost direct responsabilă pentru 87% din electricitatea globală generată de sistemele termice, nucleare și hidroelectrice.
Între timp, 33% dintre centralele termice care se bazează pe disponibilitatea apei dulci pentru răcire sunt deja situate în zone cu un stres hidric ridicat. Raportul a precizat că centralele nucleare reprezintă 15% din capacitatea existentă, această cifră urmând să crească la 25% în următorii 20 de ani. În plus, 11% din capacitatea hidroelectrică este situată în zone cu stres hidric.
În plus, aproximativ 26% din barajele hidroenergetice existente și 23% din barajele planificate sunt situate în bazine hidrografice cu un risc mediu sau foarte ridicat de deficit de apă.