Exploatarea forestieră, cea mai mare problemă de mediu. Cum văd românii schimbările climatice?

OSTRAVA, CZECH REPUBLIC - NOVEMBER 1: A forklift picks up logs in Ostrava, Czech Republic on November 1, 2022. People's interest in firewood continues to grow. With gas and electricity prices rising, people are looking for ways to save money. Lukas Kabon / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

68.7% dintre cei chestionaţi susţin că civilizaţia industrială şi activitatea economică provoacă schimbările climatice prin poluarea ecosistemului, apei şi a atmosferei

În privinţa schimbărilor climatice recente, oamenii au păreri împărţite, transmite un raport efectuat de INSCOP.

Unii consideră că schimbările climatice că sunt provocate de om, de activitatea sa economică. Alţii, din contră, consideră că schimbările climatice sunt naturale şi nu sunt provocate de om. 

Schimbările climatice s-au petrecut şi altă dată în istoria geologică a pământului.  

Dintre următoarele tipuri de activităţi economice, care consideraţi că este cea care contribuie in cea mai mare masura la schimbarile climatice?  

Dintre următoarele tipuri de fenomene asociate schimbărilor climatice, care consideraţi că produc efectele cele mai negative în România în momentul de faţă?  

44,3% au răspuns că vieţile le-ar putea fi afectate de schimbările climatice în mare măsură. 

43,7% sunt de acord cu afirmaţia că România este groapa de gunoi a Europei. 

70,7% sunt de acord că este necesară o politică de subvenţie în domeniul energiei şi că statul ar trebui să facă mai mult pentru a subvenţiona trecerea la producţia de energie din surse regenerabile.  

Pentru deschiderea unor noi exploatări de cărbune, este necesară defrişarea unor suprafeţe de pădure. 80,8% au răspuns că sunt împotriva defrişărilor. 

În privinţa energiei nucleare, 52,3% au răspuns că o nouă centrală nucleară construită ar fi benefică pentru România. 

48,9% susţin că au realizat acţiuni personale pentru a proteja mediul, folosind mai des transportul în comun, iar 24,0% au răspuns că au schimbat mai rar aparatele casnice, în vreme ce 23,1% ar cumpăra mai puţine haine. 

24,8% s-au arătat dispuşi să-şi instaleze panouri fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a locuinţelor şi numai dacă se menţine nivelul subvenţiei actuale acordate de stat, iar 28,8% au susţinut numai dacă statul ar creşte nivelul subvenţiei. 

29,3% au răspuns că nu-şi permit instalarea de panouri, indiferent de nivelul subvenţiei. 

Exit mobile version